Prostatiti

Trajtimi i prostatitit tek meshkujt

Prostatiti është një sëmundje e lidhur me inflamacionin e gjëndrës së prostatës. Mund të zhvillohet te meshkujt e çdo moshe dhe të jetë kronike ose akute në natyrë. Ka probleme në diagnostikim, kështu që pacientët shpesh kërkojnë ndihmë nga mjeku kur prostatiti është në formë të avancuar dhe trajtimi tradicional nuk ndihmon. Rreziku qëndron në probabilitetin e lartë të zhvillimit të kancerit të prostatës dhe infertilitetit të plotë.

Nëse prostatiti diagnostikohet në kohën e duhur, atëherë trajtimi zgjat vetëm 2 javë, pas së cilës burrit do t'i duhet vetëm të ndjekë rekomandimet e mjekut dhe t'i nënshtrohet periodikisht ekzaminimeve vijuese. Në këtë rast, nuk do të ketë komplikime pas vuajtjes së inflamacionit të prostatës - aftësitë riprodhuese ruhen plotësisht, edhe nëse prostatiti shfaqet me simptoma akute.

Prostatiti nuk zhvillohet nga askund, shkaku i fillimit të procesit inflamator është E. coli, mykoplazma, streptokoku, stafilokoku, trichomonas dhe mikroorganizma të tjerë piogjenë. E veçanta e tyre është riprodhimi shumë i shpejtë dhe shkatërrimi i shpejtë i indit të prostatës. Shkaqet kryesore të sëmundjes janë:

 • çdo sëmundje inflamatore e sistemit urinar - cystitis, pyelonephritis, urethritis;
 • Çrregullime kronike të jashtëqitjes - në veçanti, kapsllëku, në të cilin burrat kanë nevojë të shtyjnë fort dhe prostatiti zhvillohet si një përgjigje e organeve ndaj presionit;
 • infeksionet nga vatra të largëta - forma të rënda të bajameve, pneumonisë, gripit, kur prostatiti lidhet drejtpërdrejt me depërtimin e agjentëve infektivë në indin e gjëndrave;
 • hipotermia e shpeshtë ose, anasjelltas, mbinxehja - mund të shoqërohet me karakteristikat e aktivitetit të punës;
 • mungesa e aktivitetit të rregullt seksual, pasiviteti fizik - prostatiti provokon stagnim të sekrecioneve në indet e gjëndrës së prostatës, dhe shpesh është shkaku i prostatitit tek një burrë 40-vjeçar;
 • imuniteti i dobësuar për shkak të pabarazive serioze hormonale;
 • infeksionet seksualisht të transmetueshme - gonorrea, trikomoniaza, klamidia;
 • Mbajtja e shpeshtë e urinës - një fshikëz e zmadhuar ushtron presion të fortë në gjëndrën e prostatës;
 • lëndime në zonën e legenit.

Më shpesh, prostatiti zhvillohet pasi infeksioni depërton në indin e prostatës përmes uretrës, shumë më rrallë kjo ndodh përmes qarkullimit të gjakut ose sistemit limfatik. Prostatiti ka një faktor provokues shumë të rëndësishëm - një dobësim të përgjithshëm të sistemit imunitar, nëse kjo ndodh si reagim i trupit ndaj stresit, lodhjes së vazhdueshme, rraskapitjes nervore, shpërthimeve emocionale.

Burrat duhet të kenë një jetë të rregullt seksuale dhe stili i tyre i jetesës duhet të jetë aktiv. Përndryshe, ngecja e sekretimit ndodh në indet e gjëndrës së prostatës, e cila është një mjedis ideal për përhapjen e mikroorganizmave patogjenë - prostatiti zhvillohet me shpejtësi. Në mënyrë të pashmangshme, qelizat e prostatës përjetojnë urinë nga oksigjeni, gjë që vetëm rrit shanset që prostatiti të përhapet përtej organit - inflamacioni do të prekë edhe organet e afërta.

Llojet e prostatitit tek meshkujt, tiparet e kursit

Në varësi të shkakut të origjinës, ekzistojnë disa lloje të prostatitit:

 • prostatiti bakterial - fillon në sfondin e depërtimit të infeksionit në indin e prostatës; diagnoza e këtij lloji të prostatitit shpesh ndodh tek burrat e rinj dhe të moshuar;
 • prostatiti kongjestiv - i shkaktuar nga një mënyrë jetese e ulur, mungesa e jetës së rregullt seksuale tek burrat dhe lëndimet e legenit, shpesh të shoqëruara me infeksion dhe më pas prostatiti bëhet një lloj i përzier;
 • prostatiti kalkuloz - zhvillohet si pasojë e një forme kronike të patrajtuar të sëmundjes; një prostatit i tillë gjendet më shpesh tek burrat e moshuar.

Sipas formës së shfaqjes së tij, prostatiti ndahet në akut dhe kronik. Diagnoza e formës akute të sëmundjes është e rrallë; trajtimi duhet të kryhet vetëm në një mjedis spitalor, sepse prostatiti shfaqet me simptoma të rënda. Prostatiti kronik karakterizohet nga një pamje klinike "e ngadaltë", remisione periodike, një mungesë e plotë e simptomave specifike dhe shndërrim i shpejtë në probleme serioze - degjenerimi i qelizave të shëndetshme të prostatës në ato malinje, ndërprerja e prodhimit të sekretimit dhe një ulje e sekretimit. të spermës.

Simptomat dhe diagnoza e inflamacionit të prostatës

Simptomat varen drejtpërdrejt nga lloji i prostatitit që fillon të zhvillohet në indet e gjëndrës së prostatës:

 • prostatiti bakterial - temperaturë e lartë e trupit, prania e gjakut ose qelbës në urinë, probleme me urinimin (rrymë e hollë dhe e dobët, prodhimi i urinës "pikoj"), dhimbje akute në perineum, shëndet i dobët i përgjithshëm;
 • prostatiti kalkuloz - ereksion i dobët ose mungesa e plotë e tij, gjak në urinë, simptoma të tilla të prostatitit janë më shpesh të pranishme tek meshkujt 50 vjeç e lart;
 • prostatiti kongjestiv - parehati në perineum dhe testikuj, mungesë e pjesshme ose e plotë e ereksionit, urinim jo i duhur.

Prostatiti kronik dallohet nga një pamje klinike "e paqartë", të gjitha simptomat janë të pashprehura dhe mund të jenë periodike shqetësuese. Por nëse burrat përjetojnë dhimbje në ijë dhe testikuj brenda 2-3 muajsh, temperatura e përgjithshme e trupit rritet dhe libido zvogëlohet, atëherë kjo do të thotë që ju duhet të shihni një mjek, të konfirmoni diagnozën e "prostatitit kronik" dhe t'i nënshtroheni trajtimit. Vlen të dini nuancat e mëposhtme:

 • simptomat e prostatitit te meshkujt e moshës 50 vjeç janë ereksione të dobësuara dhe një ndjenjë e rëndimit në ijë, por dhimbja mund të mungojë plotësisht;
 • simptomat e prostatitit tek meshkujt 30 vjeç shfaqen gjithmonë në mënyrë akute dhe shenja e parë është një shkelje e urinimit: prostata e zmadhuar ushtron presion mbi fshikëzën dhe burrat thjesht nuk mund të shkojnë në tualet;
 • Simptomat e prostatitit tek meshkujt 60 vjeç mund të mungojnë - në këtë moshë prostatiti është shpesh kronik, por mungesa e plotë e ereksionit mund të jetë shqetësuese.

Një mjek mund të përshkruajë trajtim efektiv vetëm pas diagnostikimit të sëmundjes - prostatiti shpesh ka simptoma të sëmundjeve të tjera të sistemit gjenitourinar. Prandaj, vetëm ankesat e pacientit nuk janë të mjaftueshme për të vendosur një diagnozë; janë të përshkruara:

 • ekzaminimi rektal;
 • ekzaminimi laboratorik i sekretimit të prostatës;
 • analiza për identifikimin/përgënjeshtrimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme;
 • ekzaminimi me ultratinguj i prostatës;
 • tomografia e kompjuterizuar e organit.

Si ekzaminime shtesë, mund të përshkruhen ekzaminime me ultratinguj të organeve të legenit dhe skrotumit. Mund të jetë e nevojshme përfshirja e specialistëve të specializuar për të përjashtuar ose konfirmuar sëmundjet shoqëruese.

Trajtimi - parimet e përgjithshme, kohëzgjatja e kursit

Simptomat e prostatitit tek një burrë dhe trajtimi i tij janë të lidhura drejtpërdrejt, sepse kur përshkruan terapi, mjeku para së gjithash duhet të lehtësojë gjendjen e përgjithshme të pacientit. Meshkujt shpesh kanë dhimbje të forta, që do të thotë se trajtimi duhet të fillojë me qetësues. Mënyra e trajtimit të prostatitit përcaktohet nga një urolog ose androlog, dhe më shpesh do të përshkruhen medikamentet e mëposhtme:

 • ilaçe anti-inflamatore jo-steroide dhe diuretikë - prostatiti manifestohet me një shkelje të procesit urinar;
 • antispazmatikë dhe relaksues të muskujve - prostatiti shoqërohet me dhimbje të forta në ijë;
 • duke mbështetur funksionimin e prostatës dhe alfa-bllokuesit.

A trajtohet mungesa e ereksionit për shkak të prostatitit? Po, për ankesa të tilla, mjeku përshkruan medikamente specifike që përmirësojnë furnizimin me gjak në organin gjenital dhe pastrojnë enët e gjëndrës së prostatës nga mbeturinat dhe toksinat. Nëse simptomat e prostatitit zbulohen tek burrat 40 vjeç, atëherë nuk do të nevojiten ilaçe shtesë për të rivendosur ereksionin - sapo të ndalet procesi inflamator, të gjitha aftësitë seksuale do të rikthehen. Por nëse shkaku i prostatitit tek meshkujt 30-vjeçarë janë sëmundjet seksualisht të transmetueshme (infeksionet seksualisht të transmetueshme), atëherë për të rivendosur aktivitetin seksual do t'ju duhet t'i nënshtroheni një trajtimi shtesë për infeksionin e identifikuar.

Trajtimi më i mirë është gjithëpërfshirës dhe për këtë arsye, për të ndaluar sa më shpejt prostatitin, duhet të ndiqni disa rekomandime të mjekut:

 • pini të paktën 2 litra lëngje në ditë - prostatiti karakterizohet nga stagnimi i sekrecioneve dhe do të duhet të hiqet shpejt nga indet në mënyrë që të zvogëlohet ngarkesa në organ dhe të zvogëlohet ënjtja e tij;
 • respektoni pushimin në shtrat - trajtimi nuk mund të kombinohet me aktivitet fizik, sepse do të irritojë organin, prostatiti vetëm do të përparojë, gjë që do ta bëjë trajtimin të gjatë dhe joefektiv;
 • përjashtoni ushqimet pikante, të tharta, yndyrore, alkoolin nga dieta - këto janë gjithashtu irritues, të cilët vetëm do të përkeqësojnë prostatitin.

Sapo shenjat e sëmundjes të bëhen më pak të theksuara, do të jetë e nevojshme të rivendosni aktivitetin seksual. Prostatiti do të shërohet shumë më shpejt nëse siguroni kullimin e rregullt të gjëndrës së prostatës dhe nuk lejoni as një stagnim të lehtë të sekrecioneve në indet e saj.

Nëse trajtimi me medikamente nuk jep rezultate pozitive, prostatiti shfaqet në formë kronike me rikthime të shpeshta, atëherë kjo është një arsye për t'iu nënshtruar ndërhyrjes kirurgjikale. Operacioni mund të jetë i dy llojeve:

 • rezeksioni transurethral - kirurgu heq indin e prostatës që është prekur nga prostatiti;
 • prostatektomia - prostatiti paraqet një rrezik real për jetën e një burri, kështu që prostata dhe vezikulat seminale të tij me indet ngjitur hiqen plotësisht.

Operacionet nuk kryhen në moshë të re, sepse kjo mund të çojë në infertilitet të plotë - prostatiti trajtohet me metoda terapeutike, përveç medikamenteve mund të përshkruhen procedura fizioterapeutike. Sa kohë do të trajtohet prostatiti varet nga stadi dhe forma e sëmundjes, shkalla e neglizhencës. Zakonisht trajtimi zgjat 2 javë, por kjo shifër është shumë mesatare.

Prostatiti është i mundur të kurohet plotësisht, është e rëndësishme vetëm të konsultoheni me mjekun në kohë. Trajtimi duhet të përshkruhet individualisht; metodat tradicionale nuk do të ndihmojnë aspak në ndalimin e prostatitit, por ato mund të përshpejtojnë shfaqjen e komplikimeve.