Prostatiti kronik

simptomat e prostatitit kronik

Nëse situata me prostatitin infektiv (ose më mirë, bakterial) është pak a shumë e qartë, atëherë prostatiti kronik abakterial është ende një problem serioz urologjik me shumë pyetje të paqarta. Ndoshta, nën maskën e një sëmundjeje të quajtur prostatiti kronik, ekziston një sërë sëmundjesh dhe gjendjesh patologjike të karakterizuara nga ndryshime të ndryshme organike në inde dhe çrregullime funksionale të aktivitetit jo vetëm të prostatës, organeve të sistemit riprodhues mashkullor dhe të poshtme. traktit urinar, por edhe organeve dhe sistemeve të tjera në përgjithësi.

Kodet ICD-10

 • N41. 1 Prostatiti kronik.
 • N41. 8 Sëmundje të tjera inflamatore të gjëndrës së prostatës.
 • N41. 9 Sëmundje inflamatore e gjëndrës së prostatës, e paspecifikuar.

Epidemiologjia e prostatitit kronik

Prostatiti kronik zë vendin e parë në prevalencë në mesin e sëmundjeve inflamatore të sistemit riprodhues të mashkullit dhe ndër të parat në mesin e sëmundjeve të meshkujve në përgjithësi. Kjo është sëmundja urologjike më e zakonshme tek meshkujt nën 50 vjeç. Mosha mesatare e pacientëve që vuajnë nga procesi inflamator kronik në prostatë është 43 vjeç. Deri në moshën 80 vjeç, deri në 30% e meshkujve vuajnë nga prostatiti kronik ose akut.

Prevalenca e prostatitit kronik në popullatën e përgjithshme është 9%. Në vendin tonë, prostatiti kronik, sipas vlerësimeve më të përafërta, në 35% të rasteve bën që meshkujt në moshë pune të konsultohen me mjekun urolog. Në 7-36% të pacientëve ndërlikohet me vezikulit, epididymitis, çrregullime të urinimit, funksionet riprodhuese dhe seksuale.

Çfarë e shkakton prostatitin kronik?

Shkenca moderne mjekësore e konsideron prostatitin kronik si një sëmundje polietiologjike. Shfaqja dhe rishfaqja e prostatitit kronik, përveç veprimit të faktorëve infektivë, shkaktohet nga çrregullime neurovegjetative dhe hemodinamike, të cilat shoqërohen me dobësim të imunitetit lokal dhe të përgjithshëm, autoimun (ekspozimi ndaj imunomodulatorëve endogjenë - citokinave dhe leukotrieneve), hormonal. , proceset kimike (refluksi i urinës në kanalet prostatike) dhe biokimike (i mundshëm roli i citrateve), si dhe devijimet e faktorëve të rritjes së peptideve. Faktorët e rrezikut për zhvillimin e prostatitit kronik përfshijnë:

 • tiparet e stilit të jetesës që shkaktojnë infeksion të sistemit gjenitourinar (marrëdhënie seksuale e parregullt pa mbrojtje dhe higjienë personale, prania e një procesi inflamator dhe/ose infeksione të organeve urinare dhe gjenitale te një partner seksual):
 • kryerja e manipulimeve transuretrale (përfshirë TURP të prostatës) pa terapi profilaktike me antibiotikë:
 • prania e një kateteri uretral të qëndrueshëm:
 • hipotermi kronike;
 • mënyrë jetese e ulur;
 • jeta seksuale e parregullt.

Ndër faktorët e rrezikut etiopatogjenetik për prostatitin kronik, janë të rëndësishme çrregullimet imunologjike, veçanërisht çekuilibri midis faktorëve të ndryshëm imunokompetent. Para së gjithash, kjo vlen për citokinat - komponime me molekulare të ulët të një natyre polipeptide që sintetizohen nga qelizat limfoide dhe jo-limfoide dhe kanë një efekt të drejtpërdrejtë në aktivitetin funksional të qelizave imunokompetente.

Simptomat e prostatitit kronik

Simptomat e prostatitit kronik janë: dhimbje ose parehati, probleme urinare dhe mosfunksionim seksual. Simptoma kryesore e prostatitit kronik është dhimbja ose shqetësimi në zonën e legenit që zgjat për 3 muaj. dhe me shume. Vendndodhja më e zakonshme e dhimbjes është perineumi, por një ndjenjë shqetësimi mund të ndodhë në suprapubik, ijë, anus dhe zona të tjera të legenit, në pjesën e brendshme të kofshëve, si dhe në skrotum dhe në rajonin lumbosakral. Dhimbja e njëanshme e testisit zakonisht nuk është shenjë e prostatitit. Dhimbja gjatë dhe pas ejakulimit është më specifike për prostatitin kronik.

Funksioni seksual është i dëmtuar, duke përfshirë epshin e ndrydhur dhe përkeqësimin e cilësisë së ereksioneve spontane dhe/ose adekuate, megjithëse shumica e pacientëve nuk zhvillojnë impotencë të rëndë. Prostatiti kronik është një nga shkaqet e derdhjes së parakohshme (PE), megjithatë, në fazat e mëvonshme të sëmundjes, ejakulimi mund të jetë i ngadaltë. Mund të ketë një ndryshim ("fshirje") të ngjyrosjes emocionale të orgazmës.

Çrregullimet urinare më shpesh manifestohen me simptoma irrituese, më rrallë me simptoma të IVO.

Në rast të prostatitit kronik mund të zbulohen edhe çrregullime sasiore dhe cilësore të ejakulatit, të cilat rrallë janë shkaktarë të infertilitetit.

Sëmundja e prostatitit kronik ka një natyrë të valëzuar, duke u intensifikuar dhe dobësuar periodikisht. Në përgjithësi, simptomat e prostatitit kronik korrespondojnë me fazat e procesit inflamator.

Faza eksudative karakterizohet nga dhimbje në skrotum, në ijë dhe në zonat suprapubike, urinim të shpeshtë dhe parehati në fund të urinimit, ejakulim i përshpejtuar, dhimbje në fund ose pas ejakulimit, ereksione të shtuara dhe të dhimbshme.

Në fazën alternative, pacienti mund të përjetojë dhimbje (ndjesi të pakëndshme) në rajonin suprapubik, më rrallë në skrotum, zonën e ijeve dhe sakrum. Urinimi, si rregull, nuk është i dëmtuar (ose i shtuar). Në sfondin e ejakulimit të përshpejtuar, pa dhimbje, vërehet një ereksion normal.

Faza proliferative e procesit inflamator mund të manifestohet me një dobësim të intensitetit të rrjedhës së urinës dhe rritje të urinimit (me përkeqësime të procesit inflamator). Ejakulimi në këtë fazë nuk është i dëmtuar ose ngadalësuar pak, intensiteti i ereksioneve adekuate është normal ose mesatarisht i reduktuar.

Në fazën e ndryshimeve të cikatricës dhe sklerozës së prostatës, pacientët shqetësohen për rëndimin në regjionin suprapubik, në sakrum, urinimin e shpeshtë ditën dhe natën (polakiuria totale), një rrjedhë e ngadaltë, me ndërprerje të urinës dhe një nxitje imperative për të urinuar. Ejakulimi ngadalësohet (madje deri në mungesë), ereksionet adekuate dhe ndonjëherë spontane dobësohen. Shpesh në këtë fazë, vëmendja tërhiqet nga "fshirja" e orgazmës.

Ndikimi i prostatitit kronik në cilësinë e jetës, sipas shkallës së unifikuar të vlerësimit të cilësisë së jetës, është i krahasueshëm me ndikimin e infarktit të miokardit. angina ose sëmundja e Crohn.

Diagnoza e prostatitit kronik

Diagnoza e manifestimit të prostatitit kronik nuk është e vështirë dhe bazohet në treshen klasike të simptomave. Duke pasur parasysh se sëmundja është shpesh asimptomatike, është e nevojshme të përdoret një kompleks metodash fizike, laboratorike dhe instrumentale, duke përfshirë përcaktimin e gjendjes së statusit imunitar dhe neurologjik.

Kur vlerësohen manifestimet subjektive të sëmundjes, pyetësorët kanë një rëndësi të madhe. Janë hartuar shumë pyetësorë që plotësohen nga pacienti dhe që mjeku dëshiron të marrë një ide për shpeshtësinë dhe intensitetin e dhimbjes, çrregullimet e urinimit dhe çrregullimet seksuale, qëndrimin e pacientit ndaj këtyre manifestimeve klinike të prostatitit kronik, gjithashtu. si të vlerësojnë gjendjen e sferës psiko-emocionale të pacientit. Më i popullarizuari aktualisht është pyetësori i Shkallës së Simptomave të Prostatitit Kronik (NIH-CPS). Pyetësori është zhvilluar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së, ai përfaqëson një mjet efektiv për identifikimin e simptomave të prostatitit kronik dhe përcaktimin e ndikimit të tij në cilësinë e jetës.

Diagnoza laboratorike e prostatitit kronik

Është diagnoza laboratorike e prostatitit kronik që bën të mundur diagnostikimin e "prostatitit kronik" (që në vitin 1961, Farman dhe McDonald vendosën "standardin e artë" në diagnostikimin e inflamacionit të prostatës - 10-15 leukocite në fushën e shikimit) dhe të bëjë një diagnozë diferenciale midis formave të saj bakteriale dhe jobakteriale.

Një ekzaminim mikroskopik i uretrës së shkarkuar përcakton numrin e leukociteve, mukusit, epitelit, si dhe trikomonas, gonokokëve dhe florës jospecifike.

Gjatë ekzaminimit të një kruarje të mukozës së uretrës duke përdorur metodën PCR, përcaktohet prania e mikroorganizmave që shkaktojnë sëmundje seksualisht të transmetueshme.

Ekzaminimi mikroskopik i sekretimit të prostatës përcakton numrin e leukociteve, kokrrave të lecitinës, trupave amiloide, trupave Trousseau-Lallement dhe makrofagëve.

Bëhet një ekzaminim bakteriologjik i sekretimit të prostatës ose urinës i marrë pas masazhit të saj. Bazuar në rezultatet e këtyre studimeve, përcaktohet natyra e sëmundjes (prostatiti bakterial ose abakterial). Prostatiti mund të shkaktojë një rritje të përqendrimit të PSA. Marrja e mostrave të gjakut për të përcaktuar përqendrimin e PSA në serum duhet të kryhet jo më herët se 10 ditë pas ekzaminimit dixhital rektal. Pavarësisht nga ky fakt, kur përqendrimi i PSA është mbi 4. 0 ng/ml, përdorimi i metodave shtesë diagnostikuese, përfshirë biopsinë e prostatës, indikohet për të përjashtuar kancerin e prostatës.

Rëndësi të madhe në diagnostikimin laboratorik të prostatitit kronik ka studimi i statusit imunitar (gjendja e imunitetit humoral dhe qelizor) dhe niveli i antitrupave jospecifik (IgA, IgG dhe IgM) në sekretimin e prostatës. Hulumtimi imunologjik ndihmon në përcaktimin e fazës së procesit dhe monitorimin e efektivitetit të trajtimit.

Diagnoza instrumentale e prostatitit kronik

TRUS i prostatës për prostatitin kronik ka ndjeshmëri të lartë, por specifikë të ulët. Studimi lejon jo vetëm kryerjen e diagnozës diferenciale, por edhe përcaktimin e formës dhe fazës së sëmundjes me monitorim të mëvonshëm gjatë gjithë rrjedhës së trajtimit. Ekografia bën të mundur vlerësimin e madhësisë dhe vëllimit të prostatës, ekostrukturës (kisteve, gurëve, ndryshimeve fibrosklerotike në organ, absceseve, zonave hipoekoike në zonën periferike të prostatës), madhësisë, shkallës së zgjerimit, dendësisë dhe eko-homogjenitetit. të përmbajtjes së vezikulave seminale.

UDI (UFM, përcaktimi i profilit të presionit të uretrës, studimi i presionit/fluksit, cistometria) dhe miografia e muskujve të dyshemesë së legenit ofrojnë informacion shtesë nëse dyshohet për çrregullime neurogjenike të urinimit dhe mosfunksionim të muskujve të dyshemesë së legenit. si dhe IVO, që shpesh shoqëron prostatitin kronik.

Ekzaminimi me rreze X duhet të kryhet në pacientët me BOO të diagnostikuar për të sqaruar shkakun e shfaqjes së tij dhe për të përcaktuar taktikat e mëtejshme të trajtimit.

CT dhe MRI e organeve të legenit kryhen për diagnozë diferenciale me kancerin e prostatës, si dhe nëse dyshohet për një formë jo-inflamatore të prostatitit abakterial, kur është e nevojshme të përjashtohen ndryshimet patologjike në shtyllën kurrizore dhe organet e legenit.

Çfarë duhet të ekzaminohet?

Gjëndra e prostatës (prostata)

Si të ekzaminohet?

 • Ekografia e prostatës
 • Biopsia e prostatës

Çfarë analizash nevojiten?

 • Analiza e sekretimit të prostatës (gjëndra e prostatës)
 • Antigjeni specifik i prostatës në gjak

Me kë të kontaktohet?

 • Urologu
 • Androlog

Trajtimi i prostatitit kronik

Trajtimi i prostatitit kronik, si çdo sëmundje kronike, duhet të kryhet në përputhje me parimet e konsistencës dhe një qasje të integruar. Para së gjithash, është e nevojshme të ndryshohet stili i jetës së pacientit, të menduarit dhe psikologjia e tij. Duke eliminuar ndikimin e shumë faktorëve të dëmshëm, si mosaktiviteti fizik, alkooli, hipotermia kronike e të tjera. Duke vepruar kështu, ne jo vetëm që ndalojmë përparimin e mëtejshëm të sëmundjes, por gjithashtu promovojmë shërimin. Kjo, si dhe normalizimi i jetës seksuale, dietës dhe shumë më tepër, është një fazë përgatitore në trajtim. Kjo pasohet nga kursi kryesor, bazë, i cili përfshin përdorimin e medikamenteve të ndryshme. Kjo qasje hap pas hapi për trajtimin e sëmundjes ju lejon të monitoroni efektivitetin e saj në çdo fazë, duke bërë ndryshimet e nevojshme dhe gjithashtu të luftoni sëmundjen sipas të njëjtit parim me të cilin u zhvillua. - nga faktorët predispozues tek ata prodhues.

Indikacionet për shtrimin në spital

Prostatiti kronik, si rregull, nuk kërkon shtrimin në spital. Në rastet e rënda të prostatitit kronik të vazhdueshëm, terapia komplekse e kryer në spital është më efektive sesa trajtimi në baza ambulatore.

Trajtimi medikamentoz i prostatitit kronik

Është e nevojshme të përdoren njëkohësisht disa medikamente dhe metoda që veprojnë në pjesë të ndryshme të patogjenezës për të eliminuar faktorin infektiv, për të normalizuar qarkullimin e gjakut në organet e legenit (përfshirë përmirësimin e mikroqarkullimit në prostatë), kullimin adekuat të acineve të prostatës, veçanërisht në zonat periferike, normalizojnë nivelin e hormoneve thelbësore dhe reaksionet imune. Bazuar në këtë, ilaçet antibakteriale dhe antikolinergjike, imunomoduluesit, NSAID, angioprotektorët dhe vazodilatatorët, si dhe masazhi i prostatës mund të rekomandohen për përdorim në prostatitin kronik. Vitet e fundit, trajtimi i prostatitit kronik është kryer duke përdorur medikamente që nuk janë përdorur më parë për këtë qëllim: alfa1-bllokues, frenues të 5-a-reduktazës, frenues të citokinës, imunosupresues, barna që ndikojnë në metabolizmin e urateve dhe citrateve.

Në rast të prostatitit kronik abakterial dhe sindromës inflamatore të dhimbjes kronike të legenit (në rastin kur patogjeni nuk është identifikuar si rezultat i përdorimit të metodave diagnostikuese mikroskopike, bakteriologjike dhe imune), mund të kryhet trajtim empirik antibakterial i prostatitit kronik. me një kurs të shkurtër dhe, nëse klinikisht është efektiv, vazhdon. Efektiviteti i terapisë antimikrobiale empirike në të dy pacientët me prostatit bakterial dhe bakterial është rreth 40%. Kjo tregon pazbulueshmërinë e florës bakteriale ose rolin pozitiv të agjentëve të tjerë mikrobikë (klamidia, mikoplazmat, ureaplazmat, flora mykotike, trichomonas, viruset) në zhvillimin e procesit inflamator infektiv, i cili aktualisht nuk është i konfirmuar. Flora që nuk zbulohet nga ekzaminimi standard mikroskopik ose bakteriologjik i sekrecioneve të prostatës, në disa raste, mund të zbulohet me ekzaminim histologjik të biopsive të prostatës ose me metoda të tjera delikate.

Në sindromën e dhimbjes kronike jo-inflamatore të legenit dhe prostatitit kronik asimptomatik, nevoja për terapi antibakteriale është e diskutueshme. Kohëzgjatja e terapisë antibakteriale duhet të jetë jo më shumë se 2-4 javë, pas së cilës, nëse rezultatet janë pozitive, ajo vazhdon deri në 4-6 javë. Nëse nuk ka efekt, është e mundur të ndërpritet antibiotikët dhe të përshkruhen barna të grupeve të tjera (për shembull, alfa1-bllokuesit, ekstraktet bimore të Serenoa repens).

Ilaçet e zgjedhura për trajtimin empirik të prostatitit kronik janë fluorokinolonet, pasi ato kanë biodisponibilitet të lartë dhe depërtojnë mirë në indin e gjëndrave (përqendrimi i disa prej tyre në sekret e kalon atë në serumin e gjakut). Një avantazh tjetër i barnave në këtë grup është aktiviteti i tyre kundër shumicës së mikroorganizmave gram-negativë, si dhe klamidia dhe ureaplazma. Rezultatet e trajtimit të prostatitit kronik nuk varen nga përdorimi i ndonjë ilaçi specifik nga grupi i fluorokinoloneve.

Nëse fluorokinolonet janë joefektive, duhet të përshkruhet terapi e kombinuar antibakteriale. Tetraciklinat nuk e kanë humbur rëndësinë e tyre, veçanërisht kur dyshohet për një infeksion klamidial.

Studimet e fundit kanë vërtetuar se klaritromicina depërton mirë në indet e prostatës dhe është efektive kundër patogjenëve ndërqelizor të prostatitit kronik, duke përfshirë ureaplazmën dhe klamidia.

Gjithashtu rekomandohet të përshkruhen barna antibakteriale për të parandaluar rikthimin e prostatitit bakterial.

Nëse ndodhin relapsa, mund të përshkruhet kursi i mëparshëm i barnave antibakteriale në doza më të ulëta të vetme dhe ditore. Joefektiviteti i terapisë antibakteriale është zakonisht për shkak të zgjedhjes së gabuar të barit, dozës dhe shpeshtësisë së tij, ose pranisë së baktereve që vazhdojnë në kanalet, acinet ose kalcifikimet dhe janë të mbuluara me një membranë mbrojtëse jashtëqelizore.

Dhimbja dhe simptomat irrituese janë indikacione për përshkrimin e NPS, të cilat përdoren si në terapi komplekse, ashtu edhe si alfa-bllokues i vetëm nëse terapia antibakteriale është joefektive (doza e diklofenakut 50-100 mg/ditë).

Disa studime demonstrojnë efektivitetin e mjekësisë bimore, por ky informacion nuk është konfirmuar nga studime shumëqendrore të kontrolluara nga placebo.

Nëse simptomat klinike të sëmundjes (dhimbja, dizuria) vazhdojnë pas përdorimit të antibiotikëve, α-bllokuesve dhe NSAID-ve, trajtimi i mëpasshëm duhet të synojë ose lehtësimin e dhimbjes, ose zgjidhjen e problemeve me urinimin, ose korrigjimin e të dyja simptomave të mësipërme.

Për dhimbjen, antidepresantët triciklikë kanë një efekt analgjezik për shkak të bllokimit të receptorëve të histaminës H1 dhe veprimit të antikolinesterazës. Barnat më të zakonshme të përshkruara janë amitriptilina dhe imipramina. Megjithatë, ato duhet të merren me kujdes. Efektet anësore - përgjumje, tharje e gojës. Në raste jashtëzakonisht të rralla, analgjezikët narkotikë (tramadol dhe barna të tjera) mund të përdoren për të lehtësuar dhimbjen.

Nëse në pamjen klinike të sëmundjes mbizotëron dizuria, para fillimit të terapisë me ilaçe duhet kryer një ultrasonografi (UFM) dhe, nëse është e mundur, një studim video urodinamik. Trajtimi i mëtejshëm përshkruhet në varësi të rezultateve të marra. Në rast të rritjes së ndjeshmërisë (hiperaktivitetit) të qafës së fshikëzës, trajtimi kryhet si për cistitin intersticial, ata përshkruajnë amitriptilinë, antihistamine dhe futjen e solucioneve antiseptike në fshikëz. Për hiperrefleksinë e detrusorit, përshkruhen barna antikolinesterazë. Për hipertonizmin e sfinkterit të jashtëm të fshikëzës, përshkruhen benzodiazepina, dhe nëse terapia me ilaçe është e paefektshme, fizioterapia (lehtësimi i spazmës), neuromodulimi (për shembull, stimulimi sakral).

Bazuar në teorinë neuromuskulare të etiopatogjenezës së prostatitit kronik abakterial, mund të përshkruhen antispazmatikë dhe relaksues të muskujve.

Vitet e fundit, bazuar në teorinë e pjesëmarrjes së citokineve në zhvillimin e një procesi inflamator kronik, mundësia e përdorimit të frenuesve të citokinës, si antitrupat monoklonalë ndaj faktorit të nekrozës së tumorit, frenuesit e leukotrienit (që i përkasin një klase të re të NSAID-ve) dhe frenuesit e faktorit të nekrozës së tumorit, po merren parasysh për prostatitin kronik.

Trajtimi jo medikamentoz i prostatitit kronik

Aktualisht, një rëndësi e madhe i kushtohet përdorimit lokal të metodave fizike, të cilat bëjnë të mundur që të mos kalohet doza mesatare terapeutike e barnave antibakteriale për shkak të stimulimit të mikroqarkullimit dhe, si pasojë, rritjes së akumulimit të barnave në prostatë.

Metodat fizike më efektive për trajtimin e prostatitit kronik:

 • hipertermia mikrovalore transrektale;
 • fizioterapi (terapia me lazer, terapia me baltë, fono- dhe elektroforeza).

Në varësi të natyrës së ndryshimeve në indin e prostatës, pranisë ose mungesës së ndryshimeve kongjestive dhe proliferative, si dhe adenomës shoqëruese të prostatës, përdoren regjime të ndryshme të temperaturës së hipertermisë me mikrovalë. Në temperaturën 39-40 "Efektet kryesore të rrezatimit elektromagnetik të gamës së mikrovalëve, përveç sa më sipër, janë efektet antikongjestive dhe bakteriostatike, si dhe aktivizimi i sistemit imunitar qelizor. Në temperaturën 40-45 ° C , mbizotërojnë efektet sklerozuese dhe neuroanalgjezike, dhe efekti analgjezik është për shkak të frenimit të mbaresave nervore shqisore.

Terapia me lazer magnetik me energji të ulët ka një efekt në prostatë që është afër hipertermisë së mikrovalës në 39-40 ° C, d. m. th. stimulon mikroqarkullimin, ka efekt antikogjestiv, nxit akumulimin e barnave në indet e prostatës dhe aktivizimin e sistemit imunitar qelizor. Përveç kësaj, terapia me lazer ka një efekt biostimulues. Kjo metodë është më efektive kur mbizotërojnë ndryshimet kongjestive-infiltrative në organet e sistemit riprodhues dhe për këtë arsye përdoret për trajtimin e prostatovesikulitit akut dhe kronik dhe epididimo-orkitit. Në mungesë të kundërindikacioneve (gurë në prostatë, adenoma), masazhi i prostatës nuk e ka humbur vlerën e tij terapeutike. Trajtimi në sanatorium-resort dhe psikoterapia racionale përdoren me sukses në trajtimin e prostatitit kronik.

Trajtimi kirurgjik i prostatitit kronik

Me gjithë përhapjen e tij dhe vështirësitë e njohura në diagnostikim dhe trajtim, prostatiti kronik nuk konsiderohet një sëmundje kërcënuese për jetën. Kjo dëshmohet nga rastet e terapisë afatgjatë dhe shpesh joefektive, duke e kthyer procesin e trajtimit në një ndërmarrje thjesht tregtare me rrezik minimal për jetën e pacientit. Një rrezik shumë më serioz paraqesin ndërlikimet e tij, të cilat jo vetëm që prishin procesin e urinimit dhe ndikojnë negativisht në funksionin riprodhues të meshkujve, por sjellin edhe ndryshime serioze anatomike dhe funksionale të fshikëzës – skleroza e prostatës dhe e qafës së fshikëzës.

Fatkeqësisht, këto komplikime ndodhin shpesh tek pacientët e rinj dhe të moshës së mesme. Kjo është arsyeja pse përdorimi i elektrokirurgjisë transuretrale (si një operacion minimal invaziv) po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm. Në rast të BOO organike të rëndë, të shkaktuar nga skleroza e qafës së fshikëzës dhe skleroza e prostatës, bëhet prerja transuretrale në orën 5, 7 dhe 12 të dialit konvencional ose kryhet rezeksioni elektrik ekonomik i prostatës. Në rastet kur rezultati i prostatitit kronik është skleroza e prostatës me simptoma të rënda që nuk janë të përshtatshme për terapi konservative. kryejnë elektroresekcionin transuretrale më radikal të prostatës. Elektrosekcioni transuretral i prostatës mund të përdoret gjithashtu për prostatitin e zakonshëm kalkuloz. Kalcifikimet. të lokalizuara në zonat qendrore dhe kalimtare, ato prishin trofizmin e indeve dhe rrisin kongjestionin në grupe të izoluara të acineve, duke çuar në zhvillimin e dhimbjes që është e vështirë për t'u trajtuar në mënyrë konservative. Në raste të tilla, duhet të kryhet rezeksioni elektrik derisa kalcifikimet të hiqen sa më plotësisht të jetë e mundur. Në disa klinika, TRUS përdoret për të monitoruar rezeksionin e kalcifikimeve në pacientë të tillë.

Një tjetër indikacion për kirurgjinë endoskopike është skleroza e tuberkulozit seminal, e shoqëruar me mbyllje të kanaleve ejakuluese dhe ekskretuese të prostatës.

Nëse gjatë ndërhyrjes transuretrale diagnostikohet një përkeqësim i një procesi inflamator kronik (shkarkim purulent ose seroz-purulent nga sinuset prostatike), operacioni duhet të përfundojë duke hequr të gjithë gjëndrën e mbetur. Prostata hiqet me anë të elektroresekcionit, e ndjekur nga koagulimi i saktë i enëve të gjakderdhjes me një elektrodë topike dhe instalimi i një cistostomie trokare për të reduktuar presionin intravesikal dhe për të parandaluar resorbimin e urinës së infektuar në kanalet prostatike.