Inflamacioni i prostatës (prostatiti) tek meshkujt

Inflamacioni i prostatës (prostatiti) është një gjendje shumë e dhimbshme. Por zakonisht prostatiti nuk kufizohet vetëm në dhimbje dhe shkakton simptoma edhe më serioze. Cilin? Sa zgjat zakonisht inflamacioni i prostatës? Dhe çfarë ndihmon prej saj?

Çfarë është prostatiti?

Prostatiti është inflamacion i prostatës (gjëndra e prostatës). Prostata mund të inflamohet si rezultat, për shembull, nga bakteret që mund të hyjnë në indin e prostatës nga trakti urinar. Në varësi të faktit nëse shkaku i inflamacionit të prostatës janë bakteret apo jo, dallohen llojet e mëposhtme të prostatitit:

 • bakteriale;
 • prostatiti bakterial.

Prostata është një gjëndër katër centimetrash, e cila tek meshkujt ndodhet poshtë fshikëzës. Është një nga organet e brendshme riprodhuese që prodhon një sekret që përzihet me spermën gjatë ejakulimit. Ky sekrecion siguron lëvizshmërinë e spermës dhe siguron mbështetje në rrugën drejt vezës së femrës.

Gjëndra e prostatës tek meshkujt mund të inflamohet si rezultat i inflamacionit të fshikëzës ose uretrës (uretrës), dhe agjentët shkaktarë të inflamacionit mund të jenë bakteret që migrojnë nga fshikëza ose uretra në prostatë. Në këtë rast flasim për prostatit akut. Në shumicën e rasteve, infeksioni mund të kontrollohet me antibiotikë.

Në rreth 5 nga 100 pacientë, bakteret mbeten në prostatë pavarësisht trajtimit, duke lënë inflamacionin të pandryshuar. Diagnoza e prostatitit kronik.

Jo gjithmonë bakteret janë shkaktarë të inflamacionit të prostatës

Përveç baktereve, ka edhe faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë inflamacion të prostatës, si çrregullimet e sistemit nervor qendror (SNQ), problemet mendore, stresi dhe inflamacioni kronik i murit të fshikëzës. Meqenëse prostatiti në këtë rast nuk ndodh për shkak të baktereve, ai quhet prostatiti abakterial.

Ndonjëherë prostatiti abakterial quhet një nga format e sindromës së dhimbjes kronike të legenit (shkurtimisht CPPS). Megjithatë, kjo sindromë dhimbjeje mund të zhvillohet edhe pa inflamacion të prostatës. Përveç inflamatore, ka edhe forma jo-inflamatore të sindromës kronike të dhimbjes së legenit.

Shënim: Në sindromën e dhimbjes kronike jo-inflamatore të legenit, simptomat janë të ngjashme me ato të prostatitit, por nuk gjenden as baktere dhe as shenja inflamacioni.

Megjithatë, klasifikimi zyrtar i prostatitit nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së përfshin si format inflamatore ashtu edhe ato jo-inflamatore të sindromës kronike të dhimbjes së legenit.

Sipas shumë njerëzve, kjo i mashtron mjekët dhe, në rastin më të keq, mund të çojë në trajtim të gabuar. Ndryshe nga inflamacioni i gjëndrës së prostatës, sindroma e dhimbjes kronike jo-inflamatore të legenit nuk i përgjigjet terapisë me antibiotikë.

prostata e përflakur

Shkaqet e prostatitit

Ka një sërë faktorësh që kontribuojnë në inflamacionin e gjëndrës së prostatës. Më të rëndësishmet janë:

 • infeksione të përsëritura të traktit urinar;
 • kateterizimi i fshikëzës;
 • operacione në zonën urogjenitale;
 • seksi anal i pambrojtur.

Në këto dhe rrethana të tjera, bakteret mund të hyjnë lehtësisht në traktin urinar dhe të shkaktojnë inflamacion të gjëndrës së prostatës. Nëse bakteret hyjnë në prostatë, kjo mund të çojë në prostatit bakterial.

Prostatiti bakterial mund të ketë shkaqe më të ndryshme. Le të hedhim një vështrim më të afërt në shkaqet e të dy llojeve të prostatitit.

Prostata bakteriale

prostatiti bakterial

Shumica e prostatitit bakterial shkaktohet nga bakteret e zorrëve si Escherichia coli ose enterokokët. Nëse hyjnë në traktin urinar përmes hapjes së penisit, fillimisht shkaktojnë infeksion të uretrës ose fshikëzës urinare, më pas patogjenët hyjnë në gjëndrën e prostatës, duke shkaktuar inflamacion të prostatës.

Meshkujt që marrin prostatit në spital shpesh kanë Pseudomonas aeruginosa. Ata hyjnë në traktin urinar pas kateterizimit të fshikëzës.

Në raste të rralla, inflamacioni i prostatës ndodh si pasojë e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme. Në këtë rast, agjentët shkaktarë janë kryesisht klamidia.

Prostatiti bakterial

Në prostatitin abakterial (një formë e sindromës së dhimbjes kronike të legenit), çdo bakter mund të jetë fajtori. Megjithatë, pas analizave, leukocitet (qelizat e bardha të gjakut që mbrojnë trupin) gjenden në prostatë dhe spermë. Kjo tregon se trupi po lufton inflamacionin.

Çfarë e shkakton këtë inflamacion nuk është kuptuar dhe studiuar plotësisht nga specialistët. Ky ka të ngjarë të jetë rezultat i efekteve të kombinuara të faktorëve të ndryshëm. Faktorët e mëposhtëm mund të luajnë një rol:

 • reagimi imunitar i dëmtuar;
 • çrregullime të sistemit nervor qendror që prekin nervat dhe muskujt e sistemit gjenitourinar dhe pengojnë një person të zbrazë fshikëzën e tij si zakonisht;
 • çrregullime mendore si stresi, ankthi ose depresioni.

Disa ekspertë sugjerojnë se infeksionet e fshehura mund të jenë shkaku i sindromës kronike të dhimbjes së legenit. Megjithatë, ky supozim është i diskutueshëm.

Simptomat tipike të prostatitit

Simptomat tipike të prostatitit akut bakterial janë:

 • urinim i shpeshtë;
 • djegie gjatë urinimit (zakonisht me një sasi të vogël të urinës);
 • dhimbje në fshikëz dhe perineum;
 • dhimbje gjatë lëvizjeve të zorrëve;
 • nauze, të vjella;
 • ethe dhe të dridhura.

Prostatiti bakterial kronik gjithashtu shkakton dhimbje dhe probleme me urinimin. Megjithatë, këto simptoma zhduken menjëherë dhe më pas shfaqen pas një kohe. Prostatiti kronik karakterizohet nga një ecuri e përsëritur me inflamacion të zbehtë dhe të rishfaqur. Mund të zgjasë për shumë muaj.

Simptomat e prostatitit tek meshkujt

Një tjetër shenjë karakteristike e inflamacionit kronik të gjëndrës së prostatës është mosfunksionimi erektil.

Inflamacioni bakterial i prostatës, i cili nuk shkaktohet nga bakteret, në thelb shkakton simptoma të ngjashme me ato të prostatitit bakterial kronik. Përveç kësaj, viktimat ndonjëherë ankohen për dhimbje gjatë derdhjes.

Rast i veçantë: inflamacion asimptomatik i prostatës

Në raste të rralla, mjeku mund të zbulojë një numër të shtuar të qelizave të bardha të gjakut në ejakulat ose sekrecionet e prostatës, por personi i prekur mund të mos ndjejë dhimbje ose simptoma të tjera të inflamacionit të prostatës.

Raste të tilla klasifikohen si inflamacion asimptomatik të prostatës dhe zakonisht zbulohen rastësisht si pjesë e një ekzaminimi të kancerit ose infertilitetit.

Diagnostifikimi

Një mjek mund të diagnostikojë prostatitin akut bakterial duke pyetur pacientin për simptomat e tij dhe duke ekzaminuar prostatën. Së pari, mjeku e ndjen prostatën me gisht. Nëse gjatë palpimit ndjehet ngrohtësi dhe ënjtje në zonën e prostatës dhe pacienti përjeton dhimbje, kjo tregon inflamacion akut bakterial.

Për të konfirmuar diagnozën, mjeku mund të bëjë gjithashtu një analizë të urinës dhe të marrë gjak nga pacienti për të ekzaminuar nivelin e qelizave inflamatore.

Inflamacioni kronik bakterial i prostatës nuk mund të diagnostikohet vetëm me palpim. Për shembull, nëse pacienti është midis dy periudhave të inflamacionit, mjeku nuk do të jetë në gjendje të zbulojë ënjtje të rëndë gjatë palpimit. Prandaj, analizat e gjakut dhe urinës janë të nevojshme për të diagnostikuar prostatitin bakterial kronik.

Për të zbuluar prostatitin kronik, një mostër e urinës nuk mjafton. Sepse nëse urina përmban qeliza të bardha të gjakut dhe baktere, kjo mund të tregojë gjithashtu një infeksion të traktit urinar. Për të zbuluar nëse inflamacioni po prek prostatën, mjeku juaj do të duhet të ekzaminojë disa mostra të urinës

Trajtimi i prostatitit

Çfarë trajtimi do të ndihmojë me inflamacionin e prostatës varet nga shkaku: nëse inflamacioni është shkaktuar nga bakteret, terapia do të ndryshojë nga trajtimi i prostatitit abakterial. Megjithatë, në të dyja rastet, mjeku mund të përshkruajë ilaçe anti-inflamatore (të ashtuquajturat antiflogistikë).

Trajtimi i prostatitit bakterial

Për inflamacionin bakterial të prostatës, antibiotikët do të ndihmojnë në eliminimin e simptomave.

 • Në rast të prostatitit akut të lehtë, mjeku duhet të përshkruajë antibiotikë nga grupi i fluorokinoloneve, pacienti duhet t'i marrë ato për 10 ditë.
 • Nëse inflamacioni është i rëndë, mjeku mund t'i administrojë pacientit antibiotikë me spektër të gjerë.
 • Nëse bëhet fjalë për inflamacion kronik, pacienti zakonisht merr një fluorokinolone për 4-6 javë.

Trajtimi i prostatitit bakterial

Mjekët zakonisht përpiqen të kontrollojnë inflamacionin jobakterial të gjëndrës së prostatës duke përdorur një kombinim të medikamenteve të ndryshme. Për shembull, përveç barnave anti-inflamatore, ata mund të përshkruajnë edhe ato që quhen bllokues alfa-1. Ata relaksojnë muskujt e prostatës dhe fshikëzës dhe në këtë mënyrë nxisin zbrazjen e fshikëzës.

Në varësi të dyshimeve të mjekut për shkakun e inflamacionit, mund të nevojiten masa të mëtejshme. Për shembull, është sugjeruar se problemet psikologjike mund të luajnë gjithashtu një rol në zhvillimin e prostatitit jobakterial. Në këtë rast, mjeku mund të rekomandojë psikoterapi.

Përveç kësaj, trajtimet termike si banjat shpesh mund të përdoren për të lehtësuar simptomat.

Trajtimi i prostatitit me mjete juridike popullore

Mjetet juridike popullore për prostatitin shërbejnë si një alternativë për terapinë me ilaçe. Përdoret për prostatitin bakterial. Para se të përdorni mjete juridike popullore, këshillohuni me mjekun tuaj.

Firewed

Fireweed ka provuar veten të jetë një ilaç i shkëlqyer për sëmundjet e prostatës.

Zjarri për trajtimin e prostatitit

Zjarri është një bimë barishtore shumëvjeçare. Ka lule të vogla, zakonisht të bardha, por ato vijnë edhe në nuanca të ndryshme të kuqes.

Farat e zjarrit janë të vogla, në sipërfaqen e tyre ka një push, me ndihmën e të cilit ato përhapen.

Ka rreth 200 lloje të barërave të këqija, bima shpesh konsiderohet si një barërat e këqija dhe mund të jetë shumë toksike, por efektet e dobishme janë demonstruar vetëm në barërat e zjarrit. Përdoren lule dhe rrënjë. Përmbajtja e substancave aktive biologjike (myricetin, kaempferol, quercetin, lectin dhe sitosterol) ka një efekt pozitiv në aktivitetin e prostatës.

Përdorimi i barit të zjarrit:

 • Hidhni 1 lugë çaji me barishte në 1/4 litër ujë, lëreni të ziejë dhe lëreni të piqet për një kohë të shkurtër (15 minuta). Duhet ta pini me gllënjka gjatë gjithë ditës (deri në 2 gota) të ftohur.

Kjo bimë medicinale përdoret për sëmundje të ndryshme urologjike, në veçanti:

 • për të gjitha sëmundjet e prostatës, përfshirë kancerin e prostatës;
 • për sëmundjet e veshkave;
 • për sëmundjet e fshikëzës;
 • për kancerin e fshikëzës;
 • për shërimin e plagëve.

Zjarri është efektiv kundër inflamacionit të traktit urologjik, si rregull, kombinohet me barishte të tjera, në varësi të natyrës së problemeve, më së shpeshti me boronicë, shufër ari, bisht kali ose thupër.

Çaji jeshil

Ilaçet në formën e çajit jeshil janë ndoshta mënyra më e këndshme për trajtimin e prostatitit.

Këshillohet të pini 3 filxhanë çaj jeshil në ditë.

Kjo pije nxit urinimin e shpeshtë, i cili ndihmon në pastrimin e të gjithë trupit. Përveç kësaj, çaji jeshil është i përfshirë drejtpërdrejt në detoksifikimin e trupit.

Këshilla! Meshkujt këshillohen të urinojnë ulur. Në këtë mënyrë arrihet zbrazja e plotë e fshikëzës. Pozicioni ulur çliron plotësisht të gjithë muskujt e legenit, si rezultat i të cilit nuk mbetet urinë e mbetur në fshikëz, në të cilën disa baktere patogjene përndryshe do të shumoheshin shpejt.

Hithra

2 grushta gjethe hithre të sapo vjelura - rreth 15 cm nga maja e bimës - duhet të derdhen me 300 ml ujë të pijshëm dhe të lihen të injektohen gjatë natës (afërsisht 12 orë). Në mëngjes, infuzioni duhet të ngrohet pak dhe të pihet.

Boronicë e kuqe

Boronica është një nga luftëtarët e famshëm kundër prostatitit. Trajtimi në shtëpi me boronicat përfshin konsumimin e saj në formë të thatë, të freskët ose të konservuar. Në rastin e fundit, megjithatë, duhet të keni kujdes nga sheqeri i shtuar.

boronicë për trajtimin e prostatitit

Lëngjet e boronicës së kuqe gjenden gjithashtu në dyqane. Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm këtu dhe të lexoni me kujdes etiketën për t'u siguruar që lëngu të mos përmbajë lëngje shtesë nga fruta të tjera ose ëmbëlsues artificialë.

Vetëm lëngu 100% i boronicës së kuqe ka efekte shëruese.

Shtoni boronicat e thata në qull ose bollgur.

Për të cilët boronicat nuk janë të përshtatshme:

Boronica është kundërindikuar për njerëzit që marrin ilaçe për hollimin e gjakut. Boronica mund të zvogëlojë efektet antitrombocitare të ilaçit, gjë që do të çojë në gjakderdhje.

Xhenxhefil

Kur trajtoni prostatitin, mund t'i kushtoni vëmendje një produkti tjetër të dobishëm - rrënjës së xhenxhefilit. Xhenxhefili është një produkt premtues për trajtimin e kësaj sëmundjeje. Ka një efekt të fuqishëm anti-inflamator dhe veti antioksiduese, ndërpret ciklin riprodhues të qelizave kancerogjene (i cili është veçanërisht i rëndësishëm në trajtimin e kancerit të prostatës) dhe nxit apoptozën. Së bashku me këtë, xhenxhefili nuk është toksik për qelizat e tjera me rritje të shpejtë.

Duhet të merret pas ngrënies, duke i shtuar rrënjën çajit (mundësisht jeshil).

Fara kungulli

Siç tregon praktika, metoda më efektive e trajtimit të prostatitit është përdorimi i farave të kungujve të freskëta dhe jo të thata.

farat e kungullit për trajtimin e prostatitit

Përgatitja: Farat e kungullit duhet të grimcohen. Masa që rezulton përzihet me mjaltë në përmasa të barabarta dhe nxehet pak. Më pas duhet ta lini në frigorifer për disa orë, pas së cilës duhet të formoni topa në madhësinë e një arre.

Topat merren para ngrënies, 1-2 herë në ditë, çdo ditë.

Për qëllime parandaluese, mund të hani 4-5 fara kungulli çdo ditë. Ato përmbajnë zink, selen dhe substanca të tjera biokimike që reduktojnë inflamacionin në trup, duke përfshirë gjëndrën e prostatës dhe kanë një efekt pozitiv në formimin e hormonit mashkullor testosteron.

Gështenjat

Gështenjat janë gjithashtu efektive dhe nuk kanë efekte anësore, gjë që është shumë e rëndësishme për të moshuarit.

Gështenjat duhet të qërohen, të shtypen bërthamat në copa të vogla, t'i derdhni ujë të valë dhe ta lini të ziejë për një orë.

Zierja duhet të merret 3 herë në ditë para ngrënies, 30 pika.

Seksi i rregullt

Seksi i rregullt, ashtu si masturbimi, pastron prostatën, nxit qarkullimin e gjakut dhe parandalon inflamacionin lokal.

Prognoza: kohëzgjatja dhe ecuria e prostatitit

Prostatiti akut zakonisht i përgjigjet mirë trajtimit. Nëse pacienti merr antibiotikët e përshkruar nga mjeku, dhimbja dhe temperatura zakonisht largohen brenda 36 orëve. Pas disa ditësh, simptomat duhet të ulen ndjeshëm.

Prostatiti kronik zgjat disa muaj dhe zakonisht shfaqet në rikthime, ndërmjet të cilave pacienti përjeton pak ose aspak shqetësim. Prostatiti kronik është zakonisht më persistent se prostatiti akut: terapia me antibiotikë shpesh zgjat disa javë.

A është e mundur të parandalohet prostatiti?

Trajtimi i hershëm i infeksioneve të traktit urinar mund të parandalojë përhapjen e mikrobeve në prostatë dhe rrjedhimisht inflamacionin e prostatës. Përdorimi i prezervativëve mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e inflamacionit të prostatës të shkaktuar nga disa sëmundje seksualisht të transmetueshme.