Prostatiti tek burrat

prostata normale dhe prostata e sëmurë

Prostatiti- një sëmundje e zakonshme tek burrat e moshës riprodhuese dhe të moshuar.

Çfarë është prostatiti? Ky është një inflamacion i gjëndrës së prostatës tek burrat, ky organ quhet ndryshe edhe prostatë. Gjëndra e prostatës është e vendosur në afërsi të qafës së fshikëzës dhe është një pjesë e rëndësishme e sistemit riprodhues mashkullor. Inflamacioni i prostatës shkakton zgjerimin e saj, si rezultat i së cilës traktati urinar është i ngjeshur dhe procesi i zbrazjes së fshikëzës bëhet i vështirë, dhe shfaqen simptoma të tjera të pakëndshme. Prandaj, në rast të inflamacionit të gjëndrës së prostatës, nuk rekomandohet të jeni joaktiv.

Simptomat dhe shenjat e prostatitit

Zakonisht, burrat i kushtojnë vëmendjen e duhur manifestimeve të prostatitit mjaft vonë. Pasqyra klinike për secilin rast është individuale, edhe nëse flasim për një formë të sëmundjes. Sidoqoftë, simptomat e para të prostatitit tek burrat janë përafërsisht të njëjtat:

 • Vështirësia e urinimit. . . Uretra, e cila është e ngjeshur nën prostatën e përflakur, nuk e kalon urinën mirë. Një ndjenjë e zbrazjes jo të plotë dhe një dëshirë e vazhdueshme për të urinuar janë gjithashtu shenjat e para të prostatitit tek burrat, dhe simptomat e tij do të përkeqësohen në të ardhmen.
 • Çrregullimet seksuale. . . Këto shenja të pakëndshme të inflamacionit të prostatës shfaqen tek burrat kryesisht si një shkelje e mekanizmit të ereksionit dhe një dobësim i orgazmës. Gjithashtu, simptomat e inflamacionit të prostatës përfshijnë derdhje të parakohshme.
 • Dhimbje. . . Ndër shenjat e inflamacionit të gjëndrës së prostatës tek burrat është dhimbja gjatë urinimit dhe derdhjes, një simptomë karakteristike është gjithashtu dhimbja e vazhdueshme që dhemb në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Tension nervor. . . Simptomat e inflamacionit të gjëndrës së prostatës përfshijnë rritjen e nervozizmit tek një burrë, pasi një prostatë e zmadhuar shkakton disa shqetësime.

Shkaqet e prostatitit

Inflamacioni i gjëndrës së prostatës ndodh për një sërë arsyesh:

 • Qarkullimi i dobët i gjakut. . . Qarkullimi i gjakut mund të dëmtohet për shkak të pasivitetit fizik (jeta e ulur dhe e ulur) - ky është një shkak shumë i zakonshëm i inflamacionit të prostatës tek burrat. Gjithashtu, shkaku i një shkelje të furnizimit me gjak të organeve është një peshë e madhe, trauma në legenin e vogël, hipotermi e vazhdueshme.
 • Infeksioni. . . Sëmundjet infektive gjithashtu shpesh shkaktojnë prostatit. Gjëndra e prostatës infektohet lehtësisht si rezultat i sëmundjeve veneriane dhe urologjike, proceseve inflamatore në rektum dhe komplikimeve pas sëmundjeve infektive (bajamet, pneumoni, tuberkuloz).
 • Dështimi imunitar. . . Dobësimi i funksioneve mbrojtëse të trupit për shkak të sëmundjeve të së kaluarës, streseve, etj shpesh bëhet shkak i prostatitit tek burrat ose përkeqësimi i një sëmundje ekzistuese.

Llojet e prostatitit

Prostatiti akut zhvillohet shpejt me fillimin e shpejtë të simptomave karakteristike. Prostatiti kronik shpesh ndodh me një zhvillim gradual dhe pothuajse të padukshëm të simptomave, është tipik për burrat mbi 55 vjeç.

Gjithashtu, prostatiti klasifikohet nga origjina:

 • Bakteriale.Më shpesh ndodh në një moshë të re, por ndër llojet e tjera të sëmundjes, raste të tilla janë vetëm 5-10%. Zakonisht, prostatiti bakterial akut dhe kronik ndodh për shkak të ndjeshmërisë së trupit ndaj florës patogjene.
 • Infektive. . . Prostatiti infektiv ndodh jo vetëm për shkak të baktereve, por edhe për shkak të kërpudhave, protozoa, e cila e dallon atë nga varieteti bakterial. Ky lloj i sëmundjes mund të ndodhë edhe në forma kronike dhe akute. Një nga varietetet karakteristike të tij është prostatiti klamidial.
 • Purulent. . . Prostatiti purulent është një nga llojet më të rënda të infektiveve, me shkarkim purulent dhe hipertermi të trupit. Ecuria e sëmundjes është akute, me shfaqjen e simptomave të reja në secilën fazë.
 • Llogaritjet. . . Prostatiti i kalkuluar është pasojë e një forme kronike të zgjatur dhe vërehet kryesisht tek burrat e moshuar. Kjo formë e sëmundjes karakterizohet nga shfaqja e gurëve në prostatë.
 • I ndenjur. . . Prostatiti jo bakterial, i cili shkaktohet nga furnizimi i pamjaftueshëm i gjakut në indet e organeve të legenit. Prostatiti kongjestiv, siç quhet ndryshe, zakonisht është kronik. Nga të gjitha llojet, prostatiti kongjestiv është më i zakonshmi.

Pse është i rrezikshëm prostatiti?

Në çdo njeri, prostatiti pa trajtim në kohë shpejt bëhet kronik dhe ka pasoja serioze për shëndetin riprodhues dhe gjendjen e përgjithshme të trupit. Komplikimet më të zakonshme të prostatitit përfshijnë:

 • Vezikuliti. . . Inflamacioni i fshikëzave seminale është gjëja e parë që prostatiti kronik është i rrezikshëm për burrat. Vesikuliti mund të ndodhë pa ndonjë simptomë ose të ndjehet vetë nga dhimbja gjatë urinimit, pas marrëdhënies seksuale, si dhe shfaqja e qelbës dhe gjakut në spermë.
 • Uretriti i pasëm dhe kolikuliti. . . Rreziku i prostatitit qëndron në zhvillimin e uretritit të pasëm dhe kolikulitit shoqërues. Colliculitis është një inflamacion i tuberkulës seminale që lejon spermatozoidin të kalojë përmes. Një nga simptomat e kolikulitit është gjaku në spermë.
 • Sëmundjet e prostatës. . . Pasojat e prostatitit tek burrat mund të jenë sëmundje të tjera më serioze të prostatës: abscesi, skleroza, cistet dhe gurët, adenoma, kanceri. Komplikime të tilla trajtohen shumë më të vështira dhe më të gjata se prostatiti, dhe pasojat e disa prej tyre janë të pakthyeshme.
 • Mosfunksionimi seksual. . . Pasojat e inflamacionit të përparuar të gjëndrës së prostatës mund të jenë probleme në zonën gjenitale, përfshirë mosfunksionimin erektil. Megjithëse impotenca që rezulton nga prostatiti mund të shërohet, shpesh është e pakthyeshme.
 • Steriliteti. . . Meqenëse sistemi riprodhues i trupit mashkullor me inflamacion të prostatës nuk i kryen mirë funksionet e tij, infertiliteti zakonisht bëhet pasojë e prostatitit kronik. Gjithçka fillon me një përkeqësim të cilësisë së spermatozoideve dhe hapshmërinë e vazave.

Diagnostifikimi i prostatitit

Diagnostikimi i prostatitit tek burrat fillon në minutat e para në takimin e mjekut, pasi ankesat e pacientit janë një pjesë e rëndësishme e saj. Gjithashtu, për të identifikuar sëmundjen dhe tiparet e saj, përdoren lloje të tjera të diagnostikimit:

 • Ekzaminim mjekësor. . . Gjatë ekzaminimit mjekësor, përdoret një ekzaminim rektal-dixhital, i cili kryhet përmes anusit dhe ju lejon të identifikoni madhësinë, formën, gjendjen sipërfaqësore dhe tiparet e tjera të gjëndrës së prostatës. Meqenëse është jashtëzakonisht e thjeshtë për të diagnostikuar prostatitin në këtë mënyrë, kjo në fakt është metoda e parë dhe kryesore e konfirmimit të diagnozës.
 • Kërkime laboratorike. . . Testet për prostatit tek burrat përdoren për të studiuar gjak, urinë, spermë, plus studimin e sekrecioneve të prostatës. Një nga metodat më efektive është analiza e urinës për prostatit (e përgjithshme, bakteriologjike, citologjike). Gjithashtu, me prostatit, përshkruhet një test i përgjithshëm i gjakut. Në secilin rast, mjeku përcakton se cilat teste merren për prostatit dhe nëse duhen metoda më të thella të hulumtimit.
 • Metodat jo-invazive. . . Këto janë ultratinguj, diagnostifikim me rreze X dhe MRI.

Trajtimi i prostatitit

Vetë-mjekimi për prostatit dekurajohet fuqimisht. Nëse një burrë nuk e di se cili mjek trajton prostatitin, mund të pyesni terapistin tuaj për këtë. Por zakonisht të gjithë pacientët e dinë që një urolog është i specializuar në trajtimin e prostatitit tek burrat. Shtë gjithashtu e lejueshme të kontaktoni një terapist ose kirurg, por vetëm për caktimin fillestar.

Shumë pacientë përballen me një pyetje të natyrshme: a është e mundur të shërohet prostatiti? E gjitha varet nga forma e sëmundjes. Por në çdo rast, diagnoza dhe trajtimi i inflamacionit të gjëndrës së prostatës tek burrat është i nevojshëm që në shenjat e para paralajmëruese, pasi prostatiti kronik do të kërkojë më shumë kohë dhe kosto financiare. Metodat moderne të trajtimit të prostatitit ju lejojnë të përballoni çdo formë dhe fazë të sëmundjes me pasoja minimale për trupin.

Sa kohë trajtohet prostatiti?

Sa trajtohet prostatiti dhe nëse mund të shërohet pa pasoja varet nga kompleksiteti i rastit të veçantë. Sa më shpejt që një njeri të kthehet te një specialist, aq më e lartë është shansi për trajtim efektiv të prostatitit. Kohëzgjatja e trajtimit të prostatitit mund të jetë nga 1 deri në 6 muaj, varësisht nga forma e sëmundjes. Vlen të merret parasysh koha e kaluar në diagnozë, e cila gjithashtu do të ndikojë në kohëzgjatjen e trajtimit të prostatitit.

Si dhe çfarë të trajtohet

Nuk ka një regjim të vetëm trajtimi për prostatitin, pasi kjo sëmundje është shumë e ndryshme dhe kërkon një qasje individuale. Por, pavarësisht nga forma, përdoren metodat e mëposhtme të trajtimit të prostatitit:

 • Terapia me ilaçe. . . Antibiotikët përdoren për të trajtuar prostatitin kronik dhe atë akut. Kjo është një pjesë e detyrueshme dhe thelbësore e trajtimit të të gjitha llojeve të inflamacionit të prostatës. Në rrjedhën akute të sëmundjes, përdorimi i analgjezikëve është i lejueshëm, pasi zakonisht kërkon shumë kohë për të trajtuar prostatitin.
 • Fizioterapi. . . Regjimi i trajtimit të prostatitit sigurisht që përfshin fizioterapi si një metodë e masazhit të lehtë të gjëndrës së prostatës. Përveç kësaj, klizmat bimore dhe procedurat e tjera mund të përshkruhen.
 • Dieta. . . Meqenëse është e vështirë të shërohet prostatiti kronik ose forma akute e tij me një zorrë jo të shëndetshme, përshkruhet një dietë ose rregullim dietetik.
 • Ushtrime fizike. . . Kjo metodë e trajtimit të prostatitit është e nevojshme për të përmirësuar qarkullimin e gjakut në organet e brendshme.

Parandalimi i prostatitit

Për të shmangur prostatitin, si pas një sëmundje të mëparshme, ashtu edhe në mungesë të një përvoje të tillë, do të duhet të ndiqni rekomandime të thjeshta:

 • Jetë e qëndrueshme seksuale. . . Jeta seksuale me një partner të shëndetshëm do të shmangë jo vetëm sëmundjet seksualisht të transmetueshme, pas së cilës ndodh shpesh prostatiti, por edhe formën e saj të ndenjur.
 • Refuzimi i zakoneve të këqija. . . Një mënyrë jetese jo e shëndetshme zvogëlon mbrojtjen e trupit, kështu që pirja e duhanit, alkoolit dhe ushqimeve jo të shëndetshme shmangen më së miri.
 • Aktivitete sportive. . . Ushtrimet e mbajnë trupin në gjendje të mirë dhe përmirësojnë rrjedhën e gjakut në gjëndrën e prostatës, duke zvogëluar rrezikun e prostatitit.
 • Masazh i prostatës. . . Kjo është një masë e parandalimit sekondar të prostatitit tek burrat për ata që kanë pasur tashmë sëmundjen.
 • Përgatitjet për profilaksinë. . . Këto janë komplekse vitaminash që do të ndihmojnë edhe në shmangien e prostatitit dhe në forcimin e sistemit imunitar. Përdoret siç udhëzohet nga një mjek.

Prostatiti dhe konceptimi i një fëmije

Nëse është e mundur të mbetesh shtatzënë me prostatit kronik tek një burrë është një pyetje që shqetëson shumë familje. Duhet të kuptohet që prostata është përgjegjëse për shumë nga funksionet më të rëndësishme që lidhen me konceptimin, prandaj, prostatiti rrit gjasat e infertilitetit mashkullor. Prania e infeksioneve dhe pezmatimeve në prostatë ndikon në cilësinë e ejakulatit, dhe megjithëse është e mundur të krijosh një fëmijë me prostatit, shanset për sukses zvogëlohen.

Prostatiti dhe infertiliteti janë të lidhur ngushtë, pasi që me bllokimin e vazave, shtatzënia pas marrëdhënies seksuale mund të mos ndodhë. Prania e shkarkimit purulent dhe të përgjakshëm në spermatozoidet meshkuj me prostatit dëmton ndjeshëm cilësinë e tij dhe zvogëlon gjasat e konceptimit.

Me prostatit, ju mund të krijoni një fëmijë, por për rezultatin më të mirë, së pari duhet të kuroni sëmundjen dhe të parandaloni infertilitetin e mundshëm. Vetëm pasi një burrë të ketë shëruar prostatitin, është koha të mendojmë për planifikimin e një shtatzënie. Për trajtimin e prostatitit dhe planifikimin e lindjes, është më mirë të kontaktoni qendra të specializuara që patjetër do të ndihmojnë në zgjidhjen e të gjitha problemeve.