Simptomat e prostatitit - si ta njohim sëmundjen

gjendje e keqe me prostatit tek meshkujt

Një nga organet vitale të burrave është gjëndra e prostatës.

Prostata ulet sipër fshikëzës dhe nxit prodhimin e sekrecioneve të spermës.

Prostatiti është bërë më i ri në kohën tonë, pasi shfaqet papritmas te burrat, jo vetëm pas 30 vjetësh, por edhe te djemtë 20-25 vjeç.

Prandaj, nëse shfaqen simptoma alarmante karakteristike të prostatitit, është e nevojshme të ekzaminohet nga një mjek.

Simptomat e prostatitit ndryshojnë në varësi të formës dhe fazës së sëmundjes.

Shfaqen simptomat e prostatitit akut

 • dobësia e përgjithshme e trupit në sfondin e dridhura dhe ethe;
 • urinim i dhimbshëm me prerje;
 • dhembje kokëfortë, dhembje ose shpërthimi në perineum që rrezaton në penis (kokë), skrotum, kofshë, anus, rajoni lumbosakral dhe pubis;
 • shkelja në rritje e urinimit;
 • prania e shkarkimit purulent dhe gjakut në urinë;
 • shkelja e potencës dhe ereksionit;
 • infertiliteti mashkullor.

Forma e sëmundjes varet nga natyra e dhimbjes. Me prostatit kronik jo-infektiv, dhimbje të vazhdueshme të dhembjes ndodhin vazhdimisht në vende të ndryshme.

Shfaqen simptomat e prostatitit jo-infektiv

 • urinim i dhimbshëm me një ndjesi djegieje në fund;
 • gjendje e dhimbshme e skrotumit kur preket;
 • dëshirë e shpeshtë për të urinuar;
 • tensioni sfinkter.

Prostatiti infektiv, duke përfshirë fazën kronike, veçanërisht me sëmundje të transmetuara seksualisht të patrajtuara, karakterizohet nga shpërthimi i dhimbjeve të djegies që qetësohen me përdorimin e terapisë me antibiotikë.

dhimbje me prostatit

Simptomat e prostatitit infektiv janë:

 • ulja e aktivitetit seksual, koha e marrëdhënies seksuale dhe derdhja e parakohshme;
 • vështirësi në rritje në urinim dhe jashtëqitje me sekretim nga gjëndra e prostatës;
 • dobësi e përgjithshme, përfshirë përgjumje dhe dridhura.

Me trajtim të vonë, është e mundur të zhvillohet sepsë, prostatit kronik, duke përfshirë abscesin e prostatës, çrregullime seksuale dhe çrregullime psikoemocionale.

Injorimi i simptomave të prostatitit akut çon në sëmundje kronike. Kur një infeksion futet në procesin inflamator, veçanërisht në sëmundjet seksualisht të transmetueshme, kanalet ekskretuese inflamohen përmes pjesës së pasme të uretrës dhe ndodh antiperistalza, e cila do të lejojë bakteret të hyjnë lirshëm në gjëndër.

Përveç kësaj, infeksioni bartet në prostatë në sëmundje të tilla si koliti, paraproktiti, çarje në kanalin e pasmë dhe përmes sistemit limfatik dhe qarkullimit të gjakut.

Pas simptomave të para të dobëta të prostatitit akut, me sedimentimin dhe akumulimin e mikroorganizmave patogjene, faza akute kthehet në prostatit kronik me faljen e përkohshme dhe fazat akute.

Shfaqen simptomat e prostatitit bakterial kronik

 • disa rënie në aktivitetin seksual;
 • një rritje ose ulje në kohëzgjatjen e marrëdhënieve seksuale;
 • derdhje e mundshme e parakohshme në fillim të marrëdhënieve seksuale;
 • vështirësi e lehtë gjatë urinimit dhe lëvizjeve të zorrëve;
 • siklet periodike dhe ndjesi djegieje në ijë, uretër dhe perineum;
 • sekretimi nga gjëndra e prostatës;
 • dobësia e përgjithshme e trupit, duke përfshirë përgjumje.

Kur shfaqen simptoma alarmante, çdo njeri ka nevojë të vizitojë një urolog për të studiuar testet laboratorike, të përshkruajë një kurs adekuat të trajtimit dhe konsultimeve.

Sinjalet më alarmante për prostatit të dyshuar janë

 • dhimbje të karakterit prerës, tërheqës, shtypës dhe shpërthyes në perineum, nën pubis, në zonën e skrotumit dhe uretrës;
 • urinimi i problemit: urinim i shpeshtë me një sasi të vogël të urinës;
 • marrëdhënie problematike, në të cilën sasia e spermës zvogëlohet gjatë derdhjes, ndjesitë e orgazmës dobësohen (bëhen të zbehta dhe të shkurtra), funksioni erektil është i dëmtuar, infertiliteti mashkullor ndodh për shkak të prodhimit të dobët të ejakulit, spermës së lëngshme me qelb nga gjëndra e prostatës .