Prostatiti tek burrat: shkaqet, shenjat dhe trajtimi

Urinimi i shpeshtë i dhimbshëm, parehati perineale, pireksia, ulja e potencës dhe epshit janë probleme me të cilat përballen 80% e burrave të moshës 45-50 vjeç, por shumica e tyre shtyjnë vizitën te mjeku derisa dhimbja të bëhet e padurueshme. Simptomat e pakëndshme tregojnë një inflamacion të prostatës që kërkon trajtim urgjent: prostatiti te burrat shpejt bëhet kronik dhe mund të çojë në infertilitet, mosfunksionim seksual dhe onkologji.

Çfarë është prostatiti

Gjëndra e prostatës është një organ që për nga madhësia dhe forma i ngjan një fruti gështenje dhe ndodhet nën fshikëz. Fundi i saj kufizohet nga bigëzimi. Prostata tek burrat kryen funksionet e mëposhtme: sekretuese - prodhimi i hormoneve seksuale dhe sekrecioneve që përcaktojnë cilësinë e spermës dhe pengesës - ndarja e proceseve të derdhjes dhe urinimit.

Emri i dytë i gjëndrës përdoret gjerësisht për të treguar një sëmundje të zakonshme që prek rreth gjysmën e popullsisë mashkullore: sa më i vjetër burri, aq më i lartë është rreziku për t’u sëmurë - prostatiti diagnostikohet rrallë tek djemtë 20-25 vjeç. Sëmundja është e rrezikshme me ndërlikime serioze, prandaj është e rëndësishme ta njohësh atë në një fazë të hershme.

Kursi terapeutik zgjat deri në 14 ditë, për disa muaj më shumë nga pacienti kërkohet që të përmbahet në mënyrë rigoroze ndaj masave parandaluese. Nëse sëmundja ka arritur të marrë një formë kronike, rreziku i përsëritjes është 50%.

Klasifikimi

Trajtimi i gjëndrës së prostatës tek burrat nganjëherë vonohet me vite. Sëmundja përkohësisht merr një kurs asimptomatik në mënyrë që të kujtojë veten pas disa muajsh me një rënie të mprehtë të imunitetit, shkelje të mikroflorës së zorrëve dhe situata të tjera stresuese për trupin. Sëmundja e prostatës mashkullore ka disa forma:

 • I mprehtë. Karakterizohet nga infeksion bakterial i indeve të gjëndrës së prostatës. Shenjat tipike janë sindroma e dhimbjes së rëndë, një rritje kritike e temperaturës. Shtë e nevojshme për të trajtuar sëmundjen në një mjedis spitalor;
 • Bakterial kronik. Zbutja periodike e simptomave shpesh perceptohet si një sinjal i rimëkëmbjes, por ky është një iluzion - çdo përkeqësim i mëvonshëm është më i rëndë se ato të mëparshmit për shkak të zhvillimit të vatrave purulente, shfaqjes së neoplazmave;
 • Asimptomatike. Mungesa e simptomave me zhvillimin aktiv të sëmundjes. Një prostatë e tillë tek burrat shpesh zbulohet rastësisht, sipas rezultateve të analizës së urinës;
 • Granulomatoze. Përfundimi i funksionimit të gjëndrës për shkak të rritjes së tepërt me indin lidhës;
 • Sindroma e dhimbjes pelvike. Vështirë për të diagnostikuar formën, shoqëruar me ndjesi të dhimbjes së vazhdueshme në rajonin e legenit, çrregullime neurologjike dhe psikoemocionale.

Çfarë do të thotë prostata tek burrat? Para së gjithash, diagnoza nënkupton nevojën për të rishikuar stilin e jetës, të jesh i durueshëm dhe të ndjekësh rekomandimet e mjekut - mund të duhet një kohë e gjatë për tu trajtuar.

prostata e shëndetshme dhe e sëmurë te burrat

Çfarë e shkakton prostatën tek burrat?

Arsyet

Algoritmi i saktë për fillimin e procesit inflamator në gjëndrën e prostatës nuk është përcaktuar, por një model është zbuluar: gjasat e sëmundjes rriten me një ulje të imunitetit të përgjithshëm. Pse po ndodh kjo? Patogjenët infektivë, duke marrë në mukozat e një personi të shëndetshëm, janë në një gjendje "të fjetur" dhe nuk përhapen deri në momentin kur dobësohen funksionet mbrojtëse të trupit. Kështu fillon të zhvillohet prostata mashkullore.

Faktorët që rrisin rrezikun:

 • Hipotermia;
 • Lëndimet dhe mavijosjet e perineumit;
 • STD;
 • Stili joaktiv i jetës, puna e ulur;
 • Jeta seksuale joadekuate;
 • Kontracepsioni nga ndërprerja e marrëdhënieve seksuale (ndodh derdhje jo e plotë);
 • Stresi, neuroza, depresioni;
 • Zakonet e këqija - abuzimi me alkoolin, pirja e duhanit;
 • Dehja me ilaçe.

Mjekët gjithashtu tregojnë për një lidhje midis modës për pantallonat e ngushta që shtrydhin organet gjenitale dhe rritjes së sëmundshmërisë. Simptomat e gjëndrës së prostatës tek meshkujt që preferojnë xhinse të ngushta janë shumë më të zakonshme sesa tek adhuruesit e një forme të lirshme.

Etiologjia kronike

Prostatiti i përhershëm tek burrat është pasojë e trajtimit jo të duhur (ose mungesës së plotë të tij) të inflamacionit akut të prostatës. Shkaqet e përkeqësimeve: sëmundjet seksualisht të transmetueshme, situata stresuese në punë dhe në familje, kufizim i detyruar i zbrazjes së rektumit ose fshikëzës, veshja e mbathjeve të ngushta të bëra nga pëlhura sintetike.

Një faktor shtesë është mbingarkesa në legenin e vogël për shkak të lëvizshmërisë së ulët. Një pacient që ka provuar në vetvete atë që është prostata tek burrat në një formë akute duhet të marrë të gjitha masat për të parandaluar rikthimin: para së gjithash, të ecë më shumë në këmbë për të aktivizuar qarkullimin e gjakut.

Gjëndra e prostatës e ndezur te simptomat e burrave

Prostatiti akut

Ekzistojnë tre lloje të rrjedhës së kësaj forme të sëmundjes: katarrale, folikulare, parenkimale (më e rrezikshmja). Në rastin e parë, gjendja e keqe fillon me tërheqjen e dhimbjeve në rajonin pubik dhe një rritje të lehtë të temperaturës. Së shpejti, një burrë vëren siklet gjatë urinimit ose marrëdhënies seksuale, një ndjenjë e vazhdueshme e lodhjes.

Lloji folikular karakterizohet nga dhimbje të forta në penis dhe në pjesën e poshtme të shpinës: nuk lejon që zorrët dhe fshikëza të zbrazen plotësisht. Nëse nuk trajtohet, zhvillohet lloji i tretë i sëmundjes.

Prostata parenkimale tek meshkujt çfarë është ajo? Vështirësia e urinimit kthehet në mbajtje të plotë të urinës, temperatura e trupit arrin 39-40 gradë, shfaqet shkarkimi i mukozës nga rektumi. Gjendja është serioze dhe kërkon hospitalizim të menjëhershëm.

Prostatiti kronik

Simptomatologjia e kësaj forme shpesh është e paqartë, e pashprehur, gjë që e komplikon diagnozën. Sindroma e dhimbjes bëhet e përhershme, lokalizohet në pjesën e poshtme të barkut dhe tolerohet mjaft lehtë. Siklet rritet pas intimitetit.

Urinimi është pak i vështirë - rryma e urinës është me ndërprerje. Dëshirat bëhen më të shpeshta. Pas tendosjes fizike, shkarkimi jo karakteristik shfaqet në kokën e penisit. Mosfunksionimi erektil është i mundur. Temperatura mbahet rreth 37 - 37. 3 C.

Nëse vërehen simptoma të prostatitit kronik tek burrat, trajtimi nuk duhet të shtyhet: inflamacioni i ngadaltë mund të çojë në infertilitet.

dhimbje në organet gjenitale me prostatit

Diagnostifikimi

Një vizitë në kohë te një urolog është zgjidhja më e mirë për inflamacion të dyshuar të gjëndrës së prostatës. Gjatë takimit, mjeku do të bëjë disa pyetje në lidhje me gjendjen shëndetësore dhe do të shikojë të dhënat mjekësore të pacientit në mënyrë që të mbledhë një anamnezë. Më tej, kryhet një ekzaminim i jashtëm dhe prekje e organit përmes rektumit.

Për të sqaruar diagnozën, caktohen një numër studimesh:

 • Analiza e fshehtë;
 • Ekografia e prostatës;
 • Mostrimi i materialit për PCR;
 • MRI e organeve të legenit.

Nëse është e nevojshme, shpejtësia e rrjedhjes së urinës gjatë urinimit matet me një pajisje të veçantë, një uroflowmetër. Matjet bëhen në klinikë: pacienti zbraz fshikëzën në një enë speciale me një sensor, i cili, në fund të procesit, shfaq një imazh grafik.

Gjëndra e prostatës në trajtimin e burrave

Para se të përshkruani një kurs trajtimi, është e rëndësishme të identifikoni të gjithë faktorët që provokuan procesin inflamator. Kur zbuloni shkakun e saktë të prostatitit tek burrat, trajtimi është më produktiv. Urologu zhvillon një program individual gjithëpërfshirës që përfshin elementët e mëposhtëm:

 • Terapia me ilaçe. Me etiologjinë virale, përshkruhen barna antivirale dhe me një plagë infektive, ilaçe antibakteriale. Paralelisht, përdoren supozitorë dhe kremra anti-inflamatorë, agjentë imunostimulues dhe, nëse është e nevojshme, analgjetikë;
 • Fizioterapi. Metoda përcaktohet bazuar në fotografinë e sëmundjes. Mund të jetë elektroforezë, magnetoterapi, seanca lazer, UHF;
 • Masazh. Procedura kryhet nga mjeku ose (pas trajnimit) nga bashkëshorti i pacientit - rehatia emocionale dhe mbështetja familjare kanë një rëndësi të madhe për personin e sëmurë. Masazhi përmirëson daljen e sekrecioneve purulente-inflamatore nga kanalet e gjëndrës së prostatës.

Efektiviteti i terapisë së përshkruar vlerësohet pas 10-14 ditësh: nëse ka një trend pozitiv, kursi vazhdon pas një pauze të shkurtër. Në mungesë të përmirësimeve, merret një vendim për anulimin e disa ilaçeve dhe procedurave, zëvendësimin e tyre me të tjera.

përshkrimin e trajtimit për prostatitis nga një mjek

Profilaksia

Prostata tek burrat, simptomat dhe trajtimi është një temë që çdo anëtar i seksit të fortë që ka arritur moshën riprodhuese duhet të studiojë në detaje. Ndërgjegjësimi për masat parandaluese do të ndihmojë në shmangien e inflamacionit.

Si të mbroheni nga prostatiti? Rekomandohet të shmangni hipoterminë dhe seksin e pambrojtur, rregullisht të testoheni për sëmundjet ngjitëse seksuale. Shtë e nevojshme të zbrazni fshikëzën në kohën e duhur, të zgjidhni pantallona të gjera.