Prostatiti

Në përgjithësi pranohet që pas 30 vitesh, 30% e burrave vuajnë nga prostatiti, pas 40 - 40%, pas 50 - 50%, etj. Në të njëjtën kohë, sëmundshmëria reale është shumë më e lartë se ajo e regjistruar, kjo shpjegohet me veçoritë e diagnozës dhe mundësinë e rrjedhës së sëmundjes në një formë latente.

Gjëndra e prostatës është një organ i vogël gjëndër-muskulor që ndodhet në legenin e vogël nën fshikëz, duke mbuluar pjesën fillestare të uretrës (uretrës). Gjëndra e prostatës prodhon një sekret që, duke u përzier me lëngun seminal, ruan aktivitetin e spermatozoideve dhe rezistencën e tyre ndaj kushteve të ndryshme të pafavorshme.

Me prostatitin, ndodhin probleme të shumta me urinimin, libidoja zvogëlohet dhe funksioni i ereksionit dëmtohet. Gjëja më e trishtuar është se në mungesë të trajtimit të duhur, rreth 40% e pacientëve përballen me një formë të infertilitetit, pasi gjëndra e prostatës nuk mund të prodhojë më një sasi të mjaftueshme të sekretimit me cilësi të lartë për të siguruar lëvizjen e spermës. Importantshtë e rëndësishme të mbani mend se simptoma të ngjashme mund të ndodhin jo vetëm me prostatit, por edhe me adenoma të prostatës dhe kancer.

Shkaqet e prostatitit

Ekzistojnë 4 forma kryesore të prostatitit: prostatiti akut bakterial, prostatiti bakterial kronik, prostatiti jo bakterial dhe prostatodinia.

Tek personat nën 35 vjeç, sëmundja zakonisht ndodh në formën e prostatitit akut bakterial. Prostatiti bakterial quhet kur ka konfirmim laboratorik të pranisë së një infeksioni. Më shpesh rezulton të jenë klamidia, trikomoniaza, gardnerelloza ose gonorrea. Infeksioni hyn në gjëndrën e prostatës nga uretra, fshikëza e urinës, rektumi, përmes gjakut dhe enëve limfatike të legenit.

Sidoqoftë, studimet e fundit vërtetojnë se në shumicën e rasteve infeksioni mbivendoset në çrregullimet tashmë ekzistuese të strukturës së indit të prostatës dhe qarkullimin e gjakut në të. Në prostatitin jo bakterial, bakteret nuk mund të izolohen, megjithëse kjo nuk përjashton praninë e tyre.

Në pacientët e moshuar, format kronike të sëmundjes diagnostikohen më shpesh. Prostatodynia është prania e një foto klinike të prostatitit, ngjeshja e indit të prostatës pa shenja të inflamacionit.

Simptomat e prostatitit

Simptomat e prostatitit mund të ndahen në 3 grupe:

simptomat e prostatitit në një njeri
  • çrregullime të sistemit urinar (dëshirë e shpeshtë dhe e dhimbshme për të urinuar, një ndjenjë e zbrazjes jo të plotë të fshikëzës), dhimbje në fund të barkut;
  • çrregullime të funksionit seksual (hidhërim përgjatë uretrës dhe rektumit gjatë derdhjes, mbledhje të dobët, derdhje të parakohshme, humbje të orgazmës, etj. );
  • ankthi dhe nervozizmi i shtuar i një burri, për shkak të fiksimit të vëmendjes së pacientëve në gjendjen e tyre.

Prostatiti akutzakonisht fillon me një rritje të temperaturës së trupit në 39-40 ° C me ethe dhe dridhura. Vështirësi dhe urinim i dhimbshëm. Zhvillohet edema e gjëndrës së prostatës, e cila mund të shkaktojë mbajtje akute të urinës.

Prostatiti kronikvazhdon më me qetësi, por në çdo moment me faktorë të pafavorshëm mund të ndodhë një përkeqësim. Ndoshta asimptomatike.

Komplikimet

Në mungesë të terapisë në kohë, prostatiti mund të shkaktojë komplikimet e mëposhtme:

  • kalimi i prostatitit akut në atë kronik;
  • pengesa e fshikëzës me mbajtje akute të urinës, e cila kërkon trajtim kirurgjik, zhvillimin e infertilitetit mashkullor;
  • ngushtimi dhe dhëmbëza të uretrës;
  • cistiti i përsëritur;
  • pielonefriti dhe dëmtime të tjera të veshkave;
  • abscesi (suppuration) i prostatës, i cili kërkon kirurgji;
  • sepsa është një ndërlikim i rrezikshëm për jetën që shpesh zhvillohet tek njerëzit me imunitet të reduktuar (pacientë me diabet mellitus, dështim i veshkave).

Cfare mund te besh

Nëse e gjeni veten duke përjetuar simptoma të përshkruara më sipër, përpiquni të shihni një urolog sa më shpejt të jetë e mundur.

Çfarë mund të bëjë një mjek

Arseni modern i diagnostifikimit të sëmundjeve të prostatës është shumë i gjerë.

Mjeku juaj do të urdhërojë një studim bakteriologjik të sekrecioneve të urinës dhe prostatës. Për të sqaruar lokalizimin e infeksionit të traktit urinar, kryhet një studim i pjesëve të ndryshme të urinës. Përveç kësaj, një metodë e detyrueshme diagnostike është një ekzaminim dixhital i gjëndrës së prostatës. Kjo procedurë nuk është shumë e këndshme, por është shumë informuese.

Mjeku juaj mund t’ju referojë për ekzaminime me ultratinguj të organeve të prostatës dhe legenit. Nëse është e nevojshme, përshkruani një tomografi të llogaritur ose magnetike-bërthamore, cistoskopi, urografi dhe një studim të enzimave të prostatës.

Kur vendosni një diagnozë, mjeku juaj duhet të përjashtojë praninë e hiperplazisë beninje të prostatës dhe kancerit të prostatës. Për lehtësimin e shpejtë të dhimbjes në prostatitin akut, mund të rekomandohen analgjezikë dhe banjot e ngrohta.

Prostatiti bakterialkërkon emërimin e antibiotikëve, zgjedhja e të cilave kryhet në përputhje me rezultatet e mbjelljes bakteriologjike të sekrecioneve në mjediset ushqyese dhe përcaktimin e ndjeshmërisë së patogjenit ndaj kimioterapisë.

Prostatiti jo bakterialtrajtohet me ilaçe anti-inflamatore.

Parandalimi i prostatitit

Mos lejoni hipotermi të trupit, mos uleni në objekte të ftohta. Ndiqni një dietë të lehtë (duke përjashtuar alkoolin, ushqimet pikante, të skuqura dhe të konservuara).

Jeta e rregullt seksuale është gjithashtu një mënyrë për të parandaluar prostatitin (meqenëse një nga faktorët provokues është ngecja e spermës dhe ereksionet e shpeshta pa derdhje të mëvonshme). Parandalimi i sëmundjeve seksualisht të transmetueshme është po aq i rëndësishëm.

Në moshën e rritur, çdo njeri duhet t'i nënshtrohet ekzaminimeve të rregullta (një herë në vit) nga një urolog. Pas vuajtjes së prostatitit, kurset parandaluese të trajtimit ambulator kryhen të paktën 2 herë në vit për një muaj dhe një kurs të trajtimit spa.