Prostatiti kronik tek meshkujt

Prostatiti kronik është një inflamacion afatgjatë i gjëndrës së prostatës, i diagnostikuar vetëm te meshkujt dhe tregon një gjendje patologjike të neglizhuar në organet riprodhuese. Sëmundja çon në një shkelje të morfologjisë dhe funksionimit të prostatës, karakterizohet nga dhimbje në legen, organet gjenitale me rrezatim në ijë, çrregullime të urinimit, çrregullime seksuale. Trajtimi afatgjatë konsiston në stabilizimin e gjendjes së përgjithshme, duke përjashtuar rikthimet dhe AUR.

dhimbje në pjesën e poshtme të barkut me prostatit kronik

Llojet e prostatitit kronik

Forma kronike e prostatitit mund të jetë e disa llojeve, gjithçka varet nga ajo që qëndron në themel të fillimit të sëmundjes. Sipas klasifikimit, dallohen llojet e mëposhtme të sëmundjeve:

 • Prostatiti kronik me origjinë bakteriale. Shkaku i procesit inflamator në gjëndër është depërtimi i mikroflorës bakteriale përgjatë rrugës zbritëse ose ngjitëse (abceset, përmes uretrës, kariesi, etj. ).
 • Kronizimi me komponentë inflamatorë të sekretimit të prostatës. Studimi zbulon një nivel të rritur të leukociteve dhe patogjenëve, agjentëve infektivë.
 • Prostatiti kronik bakterial. Shfaqet si një proces inflamator me një kompleks simptomash të ngjashëm me inflamacionin akut me pjesëmarrjen e mikroflorës patogjene. Por në fakt, nuk ka përbërës inflamatorë (patogjen + leukocite).
 • Prostatiti kronik latent. Sëmundja nuk ka shenja të theksuara, nuk sjell siklet, pothuajse nuk prish funksionimin e organeve riprodhuese. Por kur analizohen në fshehtësi, gjenden produkte të inflamacionit - leukocitet.

Në mënyrë konvencionale, STB (sindroma e dhimbjes së legenit) mund t'i atribuohet kronizmit të procesit në prostatë. Me të, zhvillohet një kompleks simptomash, që i ngjan një kursi të zgjatur të prostatitit, më shumë se 3 muaj, me shenja të dukshme infeksioni.

Shkaqet e prostatitit kronik

Sipas statistikave të OBSH-së, vetëm 5-10% e rasteve të inflamacionit të prostatës janë të natyrës bakteriale, në pjesën tjetër - një sëmundje kronike ka natyrë bakteriale. Kjo do të thotë se shumica e problemeve me gjëndrën tek meshkujt vijnë nga një mënyrë jetese jo e shëndetshme.

Shkaqet e prostatitit kronik infektiv:

 • Depërtimi në prostatë i mikroflorës uropatogjene (E. coli, Proteus, Staphylococcus aureus, grimca virale, fungale ose parazitare).
 • Shkelja e qarkullimit të gjakut në organet e legenit (mosaktiviteti fizik, gjendja e keqe e enëve të gjakut, mpiksja e gjakut).
 • Sëmundjet urologjike (uretrit, cystitis, pyelonephritis).
 • Prania e vatrave të largëta të infeksionit në trup (bronkit, bajame, karies).
 • Hipotermi/mbinxehje sistematike lokale e rajonit të legenit.
 • Stresi, lodhja, privimi kronik i gjumit.
 • Ushqimi i dobët, duke përfshirë mbizotërimin e pjatave "boshe" pa vitamina dhe minerale të mjaftueshme.
 • Urinim i rrallë.

Klinika e prostatitit abakterial (jo infektiv) shoqërohet me procese të ndenjura në trup:

 • Shkelje e kullimit në acinet e prostatës.
 • Qarkullim i dobët venoz në legen.
 • Mbushje e prostatës me gjak (ënjtje, sekretim i dobët).
 • Abstinencë e zgjatur ose aktivitet i tepruar seksual.
 • Praktika e PPA, zgjatja e marrëdhënieve seksuale.
 • intoksikimi kronik.

Simptomat e inflamacionit bakterial në prostatë shfaqen pothuajse gjithmonë tek meshkujt që udhëheqin një mënyrë jetese të ngadaltë. Inaktiviteti fizik, mbipesha, mosgatishmëria për të lëvizur intensivisht, dembelizmi, e gjithë kjo ndikon në punën e prostatës, duke provokuar fenomene kongjestive (stagnimi).

Është e vështirë të parandalohet zhvillimi i prostatitit kronik dhe meshkujve të punësuar në prodhim që shoqërohet me dridhje të vazhdueshme. Faktorë etiologjikë shtesë janë patologjitë e organeve të legenit, nervat, enët e gjakut, hemorroidet, kapsllëku i rregullt, mungesa e androgjenit dhe BPH.

Shenjat dhe simptomat e prostatitit kronik

Shenjat specifike të prostatitit kronik janë të shprehura dobët dhe nga jashtë shpesh nuk janë tipike për patologjinë e prostatës. Fotografia ndryshon vetëm gjatë periudhës së përkeqësimit, kur simptomat e përgjithshme ngjajnë me rrjedhën e një procesi inflamator akut.

Ndjesitë në një proces kronik janë një treshe prostatike. Karakterizohet nga dhimbje konstante, të natyrës së dhembshme dhe që rrezatojnë (transferohen) në organet gjenitale, pubis, skrotum, rektum dhe sakrum. Në fakt, një mashkull vazhdimisht, gjatë ditës, ndjen siklet në zonën e legenit. Dhimbja nuk ndalet, ajo ndryshon vetëm intensitetin dhe drejtimin.

Simptomat tipike të inflamacionit kronik të prostatës:

 • Dhimbje e shtuar në fund të urinimit.
 • Rrezatimi i ndjesive të pakëndshme në kokën e penisit, scrotum, sakrum.
 • Dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, veçanërisht gjatë ejakulimit.
 • Urinim i dhimbshëm dhe i shpeshtë.
 • Djegia në uretër, nxitje e rreme, veçanërisht gjatë natës.
 • Prostatotorhoea (shkarkim nga uretra, anusi gjatë stërvitjes).
 • Në ijë ka ndjesi të ftohtë, djersitje, djegie.

Çrregullimet e përgjithshme (të dukshme) të shoqëruara me prostatitin kronik përfshijnë gjithashtu çrregullime psikologjike (shqetësimi e pengon njeriun të punojë, të pushojë, të flejë dhe të hajë normalisht). Shfaqet nervozizëm, shpërthen te njerëzit e afërt, vartësit, humbet dëshirën për të bërë gjithçka.

Në prostatitin kronik, shprehet fuqishëm një shkelje e funksionit seksual, gjë që nuk përmirëson gjendjen shpirtërore të një burri. Ereksionet e dhimbshme, libido e ulët, marrëdhënie seksuale e papërfunduar, orgazma të fshira, infertilitet - të gjitha këto janë manifestime vizuale të prostatitit kronik.

Nëse prostatiti kronik nuk trajtohet, sëmundja do të përsëritet me rikthime të vazhdueshme të prostatitit akut me një periudhë të shkurtër relaksi. Mund të ndërlikohet nga vezikuliti, mosmbajtja e urinës, formimi i gurëve, kistet, skleroza dhe kanceri i prostatës.

Diagnoza e prostatitit kronik

Një diagnozë e plotë e gjendjes së trupit të një burri është e nevojshme nëse dyshohet për një patologji të gjëndrës së prostatës. Një urolog (androlog) kryen një ekzaminim fillestar, përshkruan diagnostifikimin laboratorik dhe instrumental. Pas vendosjes së diagnozës, specialisti përshkruan trajtimin e prostatitit kronik, i cili përfshin përdorimin e barnave, fizioterapinë, përdorimin e metodave popullore dhe specifike për të parandaluar rikthimin e sëmundjes.

Diagnoza diferenciale

Ai konsiston në kryerjen e shumë studimeve shtesë për të përjashtuar sëmundje të ngjashme në simptoma me prostatitin kronik. Shumëllojshmëria e manifestimeve të saj e bën të vështirë vendosjen e një diagnoze të vërtetë, kështu që mjeku përjashton metodikisht patologji të ngjashme një nga një.

Si diagnozë diferenciale për prostatitin kronik janë:

 • Inflamacioni i prostatës nuk është në fazën e kronikës.
 • Kompleksi i simptomave anogenitale.
 • Sindroma vegjetative urogjenitale.
 • Adenoma, kanceri i prostatës.

Kur vendosni një diagnozë, nuk janë ndjenjat e pacientit apo ankesat e tij ato që kanë rëndësi, por vetëm të dhënat aktuale të marra përmes hulumtimit.

Diagnostifikimi laboratorik

Emri i metodës së diagnostikimit laboratorik Karakteristike
Inspektimi i përgjithshëm Ata shënojnë pamjen e pacientit, gjendjen e lëkurës, organet gjenitale, shënojnë ankesat, mbledhin një anamnezë.
Identifikimi i agjentëve infektivë Procesi inflamator në prostatë mund të jetë rezultat i një fokusi të largët të infeksionit, mikroflora bakteriale nga e cila hyn në gjëndër përmes gjakut limfatik.
Gardhi, studimi i sekretimit të prostatës Nëpërmjet masazhit të gjëndrës së prostatës, ata e ekzaminojnë atë dhe identifikojnë / përjashtojnë praninë e leukociteve, mikroflora bakteriale, eritrocituri.
Analiza e urinës, tampon uretral, kampion i urinës me 3 gota, RIF, PCR. Zbulojnë infeksione të traktit gjenital (klamidia, herpes, kandidiazë, gonorre, etj. ), mikroflora bakteriale jospecifike.

Metodat e diagnostikimit instrumental

Ekzaminimi kryhet duke përdorur instrumente endoskopike, pajisje që lejojnë urologun të "depërtojë" më pranë gjëndrës së prostatës dhe të japë një vlerësim të saktë të gjendjes së saj.

Emri i metodës së diagnostikimit instrumental Karakteristike
Ultratinguj (TRUS) i prostatës Ju lejon të vlerësoni gjendjen e gjëndrës, vëllimin e saj, indet, praninë e vatrave të inflamacionit, gurëve, mbingarkesës.
Ekzaminimi urodinamik Ajo kryhet duke përdorur uroflowmetry, profilometri, cistometri, elektromiografi. Me ndihmën e këtyre teknikave është e mundur të përjashtohen inkontinenca urinare me stres, fshikëza neurogjenike etj. , të ngjashme në simptoma.
Biopsi me ekzaminim morfologjik E nevojshme për kancerin e dyshuar të prostatës.

Trajtimi i prostatitit kronik

Kursi i trajtimit për prostatitin kronik duhet të përsëritet periodikisht, është pothuajse e pamundur të kurohet plotësisht sëmundja. Parimi kryesor i terapisë është shmangia e rikthimit dhe zgjatja e fazës "të qetë" të sëmundjes. Kryesisht eliminoni shkaqet kryesore të kronizmit dhe periudhat e përkeqësimit, nëse ato lindin nga hipotermia sistematike, ndërroni rrobat, përpiquni të shmangni rrymat. Sigurohuni që të ndiqni rekomandimet klinike të një urologu, të përjashtoni ushqimin që shkakton inflamacion akut, pasivitetin fizik, ushtrimet e tepërta, etj.

Trajtim mjekësor

Për trajtimin e prostatitit kronik, përdoret trajtim kompleks, pasi është e pamundur të kurohet duke përdorur vetëm një lloj pilule. Burrave u përshkruhen barna:

 • Antibiotikët. Ato janë të nevojshme për të shtypur mikroflora patogjene në gjëndër, për të eliminuar shkakun e një infeksioni bakterial dhe për të ndaluar inflamacionin. Nga ato të njohurat, përshkruhen ilaçe të grupit të penicilinës, cefalosporinat, aminoglikozidet, fluorokinolet, makrolidet.
 • NSAIDs (anti-inflamator josteroid). Barnat e këtij grupi eliminojnë inflamacionin e rëndë dhe lehtësojnë dhimbjen.
 • Hormonet. Caktoni kur mjetet e tjera janë të pafuqishme, ose ju duhet të hiqni shpejt një rikthim akut. Pacientëve me prostatit kronik u përshkruhen ilaçe në ampula, tableta.
 • Alfa bllokuesit. Ato janë krijuar për të relaksuar muskujt e lëmuar, për të reduktuar tonin dhe për të lejuar që urina të kullojë plotësisht. Mjetet janë të përshkruara gjatë një përkeqësimi, rreziku i AUR.
 • Antispazmatikë. Eliminoni vazospazmën dhe përmirësoni qarkullimin e gjakut në organet e legenit. Kjo zvogëlon mundësinë e stagnimit, formimit të gurëve, spazmës së pjesës prostatike të uretrës.

Fizioterapi

Një nga metodat efektive të trajtimit, thelbi i saj është të ndikojë në trup me rrymë elektrike, fushë magnetike, ultratinguj dhe mjete të tjera natyrore. Fizioterapia nuk është kundërindikuar në 97% të rasteve të diagnostikimit të sëmundjes, nuk shkakton efekte anësore. Përdoren metodat e mëposhtme:

 • Rryma elektrike (elektroforeza). Stimulimi elektrik i prostatës me rrymë direkte ose alternative është i dobishëm nëse toni i gjëndrës zvogëlohet, ka mbingarkesë të lehtë. Me trajtimin e kombinuar me solucione medicinale, efekti i këtyre të fundit do të jetë më i lartë.
 • Magnetoterapia. Trupi i një njeriu ndikohet nga një fushë magnetike me frekuenca të ndryshme. Kur procesi është kronik, ndodh vazodilimi, rrjedhja e gjakut përmirësohet dhe kongjestioni eliminohet, ilaçet depërtojnë më mirë në inde dhe grumbullohen.
 • Terapia me laser. Prostata preket nga një rreze lazer, ndërsa inflamacioni shtypet, qarkullimi i gjakut stimulohet dhe rrjedhja e lëngut të prostatës përmirësohet.

Prostatiti kronik trajtohet me ultratinguj, teknika konsiston në ekspozimin e trupit ndaj dridhjeve me frekuencë të lartë. Ultrafonoforeza është një shumëllojshmëri - ultratingulli kombinohet me përdorimin e barnave.

Mjetet juridike popullore

Këtu, trajtimi i prostatitit në fazën kronike bazohet në përdorimin kompleks të zierjeve, tinkturave, banjove dhe metodave të tjera, së bashku me ilaçet tradicionale për prostatitin kronik. Përgatitjet bimore ndihmojnë trupin të përballet me inflamacionin dhe të parandalojë rikthimin, por ato nuk mund të zëvendësojnë plotësisht terapinë konservative.

Është e ndaluar t'i drejtoheni metodave popullore në gjendje kritike. Nëse një mashkull indikohet për një operacion urgjent dhe ekziston rreziku i zhvillimit të AUR, përpjekja për të ndaluar sëmundjen me barishte do të thotë fillimi i gjendjes patologjike edhe më shumë.

Cilat metoda popullore përdoren për prostatitin kronik:

 • Zierje të bimëve. Ato ndihmojnë në pastrimin e trupit nga toksinat, lehtësimin e inflamacionit të përgjithshëm, uljen e temperaturës.
 • Douching, klizma. Për ta bërë këtë, bëni infuzione të ngrohta, zierje të hithrës, lëvores së lisit, pelinit, kalendulës. Një zgjidhje injektohet në zorrën e pastruar paraprakisht, kjo kontribuon në lehtësimin e shpejtë të inflamacionit në prostatë.
 • Kompresat. Për përgatitjen e tyre, përdoret vaj propolisi, pluhur mustardë ose zierje bimore. Aplikimi është vetëm i jashtëm, bëhet në mbrëmje, në mënyrë që pas tyre të mos dilni jashtë dhe të mos freskoheni.
 • Supozitorët rektal. Ato janë bërë nga propolisi, dylli i bletës, gjalpi i kakaos, dhjami i derrit, buka e bletës dhe pelte mbretërore. Aplikojeni në mënyrë rektale pas një klizme pastrimi, futni supozitorë gjatë natës ose gjatë ditës, por duhet të shtriheni për të paktën 40 minuta.

Ushtrime

Me ndihmën e ushtrimeve të përditshme, ju mund të rrisni tonin e muskujve të lëmuar, të përmirësoni qarkullimin e gjakut në organet e legenit, të hiqni kongjestionin në prostatë dhe të zvogëloni efektin e hipodinamisë nëse puna e një burri është e ulur.

Për inflamacionin kronik të prostatës rekomandohen ushtrimet e mëposhtme:

 • Gjimnastikë Kegel. Thelbi i tij është të forcojë muskujt e dyshemesë së legenit, perineumit. Kjo arrihet me tkurrje/tension të rregullt (deri në 150 herë në ditë) të muskujve të anusit dhe midis skrotumit dhe penisit.
 • Ngarkimi me një top tenisi. Vendoset në zonën e bigës, ulet në dysheme dhe lëkundet, duke lëvizur përpara dhe mbrapa duke masazhuar dhe tendosur zonën e dëshiruar.
 • Hapat në të pasme. Thelbi i ushtrimit është ulja në vithe dhe rrotullimi nga njëra anë në tjetrën për të ecur përpara (hap si rosë). Ju nuk mund të ndihmoni me duart tuaja; ato tërhiqen para jush dhe përpiqen të ecin të paktën 3-5 metra.
 • Gërshërë. Kompleksi i njohur është t'i japësh një ngarkesë shtypit, muskujve të legenit, kofshëve.

Me përkeqësimin e prostatitit kronik, çdo ushtrim është i ndaluar. Rifilloni edukimin fizik kur të lehtësohet sindroma akute.

Ndërhyrja kirurgjikale

Kohëzgjatja e trajtimit konservativ jo gjithmonë lehtëson prostatitin kronik, ai kujton rregullisht veten me relapsa. Në një gjendje kritike, mjeku androlog rekomandon një operacion, megjithëse nuk përjashton përsëritjen nëse burri nuk respekton masat parandaluese të sëmundjes.

Lista e teknikave kirurgjikale për trajtimin e prostatitit kronik:

 • rezeksioni i prostatës. Me inflamacion të rëndë ose zona të sklerozës, një pjesë e prostatës së prekur hiqet duke përdorur një endoskop.
 • prostatektomia. Ky është një heqje e plotë e gjëndrës së prostatës, e kryer në një situatë kritike, kur inflamacioni dhe ndryshimet në gjëndër pengojnë urinimin normal.
 • Drenazhimi i një kisti, abscesi. Nëse në prostatë është formuar një absces ose formacion cistik, kryhet një punksion me anë të endoskopit, ekografia ose manipulimi përmes uretrës.
 • Prerja e qafës urinare. Bëni me sklerozën, pengimin e fshikëzës, për të përmirësuar rrjedhjen e urinës dhe derdhjen.

Dieta

Parimi kryesor i ushqimit të duhur në prostatitin kronik është përjashtimi i ushqimeve të dëmshme dhe ndryshimi i dietës me mbizotërim të ushqimit "të pastër". Çdo produkt gjysëm i gatshëm, pjata pikante, pikante me konservues artificialë, alkool, çaj të fortë ose kafe hiqen nga dieta.

Trupi duhet të marrë një sasi të mjaftueshme të proteinave në formën e peshkut të zier, mishit, produkteve të qumështit. Perime, fruta dhe lëngje natyrale - në vend të ushqimit të shpejtë, sode. Pjatat e gatuara shumë zëvendësohen me avull, ato të ziera, si dhe ato që krijojnë rritje të formimit të gazit në zorrë janë gjithashtu të ndaluara.

Parandalimi

Prostatiti kronik është kryesisht i pashërueshëm, kështu që pika kryesore e parandalimit është parandalimi i sëmundjes që në fillim. Për ta bërë këtë, është e nevojshme të trajtoni çdo patologji infektive në kohën e duhur, të mos freskoheni, të mbani mend gjithmonë për sëmundjet seksualisht të transmetueshme dhe të ndiqni parimet e marrëdhënieve të shëndetshme seksuale.

Pasiviteti fizik është një pararendës i stanjacionit, kështu që ushtrimet e përditshme dhe një mënyrë jetese aktive do të ndihmojnë në shmangien e prostatitit. Përmbajuni një stili jetese të shëndetshëm, bëni një ekzaminim nga një urolog një herë në vit, kontaktoni një specialist për problemet më të vogla me sistemin gjenitourinar dhe mos u përpiqni të trajtoheni vetë. Mos jini mbipeshë dhe mos abuzoni me alkoolin, cigaren.

Pasojat dhe komplikimet

Vetëm një specialist mund të përcaktojë shkallën e komplikimeve, por si të zakonshme me kronizmin, ekzistojnë:

 • Mungesa e androgjenit.
 • Shkelja e funksioneve seksuale dhe riprodhuese.
 • Vezikuliti, pielonefriti.
 • Disfunksioni erektil (impotenca), uretriti, cistiti dhe epididimo-orkiti.
 • Probleme psikologjike.
 • Nekroza e prostates.

Parashikim

Prognoza varet nga koha kur pacienti shkoi te mjeku. Në rastet e avancuara dhe në prani të faktorëve të lidhur me moshën në 97%, trajtimi i prostatitit kronik do të kërkojë ndërhyrje kirurgjikale. Nëse trajtimi konservativ kryhet në kohën e duhur në fazën e kronizmit dhe më pas parandalohen rregullisht rikthimet, rrjedha e sëmundjes mund të përmirësohet dhe periudhat e përkeqësimeve mund të zvogëlohen.