Prostatiti: shenjat dhe simptomat fillestare

mjeku dhe pacienti me prostatit

Një nga sëmundjet e rënda tek meshkujt është prostatiti. Meshkujt shpesh nuk i njohin shenjat e prostatitit dhe ia atribuojnë shqetësimin faktorëve të tjerë, gjë që provokon një përkeqësim të sëmundjes. Për të shmangur problemet, duhet të dini se çfarë fshihet nën këto shenja në mënyrë që t'u kushtoni vëmendje në kohën e duhur.

Shkaqet e inflamacionit të prostatës

Prostatiti i referohet inflamacionit të prostatës. Gjëndra e prostatës është një pjesë e vogël e organeve riprodhuese mashkullore. Ajo është e vendosur nën fshikëz. Prostata ndodhet rreth tubit që largon urinën, për shkak të inflamacionit, ajo pengon daljen e urinës.

Pas 35 vjetësh, gjëndra e prostatës rritet vazhdimisht. Kjo është një dukuri e zakonshme. Tek meshkujt mbi 50 vjeç, një pjesë e sëmundjes shfaqet për shkak të funksionimit të dobët të sistemit gjenitourinar, për shkak të prostatës së përflakur.

Prandaj, sa më shumë zmadhohet prostata, aq më shumë urina grumbullohet dhe organizmi helmohet.

 1. Arsyeja kryesore për rritjen e saj janë dështimet e qarkullimit të gjakut. Burimi i këtij dështimi është një mënyrë jetese e palëvizshme, një peshë e madhe trupore.
 2. Infeksioni. Ato mund të futen përmes gonorresë ose uretritit, më rrallë mund të hyjnë në trup pas vuajtjes së fytit, gripit ose tuberkulozit.
 3. Prostata gjithashtu mund të inflamohet kur bakteret hyjnë në prostatë përmes gjakut, marrëdhënieve të pambrojtura. Mikroorganizmat e ndryshëm që jetojnë në sipërfaqen e lëkurës, organet e barkut, duke marrë kushtet e nevojshme, mund të shkaktojnë një proces inflamator.
 4. Organet dhe indet e buta të legenit të vogël me lëndime, qarkullim të dobët të gjakut në to mund të ndikojnë në zhvillimin e prostatitit. Kjo vlen kryesisht për shoferët. Ata udhëheqin një mënyrë jetese kryesisht të ulur, qarkullimi i gjakut ngec dhe ngarkesa në organet e legenit rritet shumë herë.
 5. Hipotermia e vazhdueshme, aktiviteti i rrallë fizik, sëmundjet kronike të sistemit gjenitourinar, ndërprerja e ekuilibrit hormonal, vështirësia në urinim, marrëdhëniet e rralla seksuale - e gjithë kjo çon në zhvillimin e sëmundjes.

Meshkujt që bëjnë një jetë të pasur seksuale vuajnë nga lodhja nervore dhe fizike, ata fillojnë të keqfunksionojnë në ekuilibrin hormonal, gjëndrat seksuale, gjë që gradualisht çon në ulje të fuqisë. Ka një efekt të keq në fuqinë mashkullore dhe seksin e papërfunduar.

 1. Jeta sedentare ndikon keq në sistemin endokrin, nervor dhe kardiovaskular. Dalja e gjakut në organet e legenit gradualisht përkeqësohet, për më tepër, ajo fillon të ngecë, ka mungesë oksigjeni në indet e prostatës - kjo provokon rritjen dhe përhapjen e baktereve patogjene, të cilat mund të bëhen burim i inflamacionit të prostatës. Ky nuk është burimi kryesor i inflamacionit, por luan një rol kyç në depërtimin e mikroorganizmave të ndryshëm në prostatë.
 2. Një rektum i përflakur ose uretrës shpesh shkakton ri-infeksion të prostatës.
 3. Kapsllëku i vazhdueshëm mund të shërbejë gjithashtu si një shtysë për sëmundjen. Shkeljet e rregullta të jashtëqitjes mund të provokojnë inflamacion në gjëndrën e prostatës.
 4. Imuniteti këtu nuk luan një rol dytësor. Zakonet e këqija, mbingarkesa emocionale, kequshqyerja, puna e tepërt çojnë në një sistem imunitar të dobësuar dhe trupi mashkullor ekspozohet lehtësisht ndaj depërtimit të patogjenëve infektivë të llojeve të ndryshme.
 5. Shkaktarët e prostatitit janë infeksionet urologjike, disa sëmundje seksualisht të transmetueshme. Sëmundjet kronike mund të jenë gjithashtu një burim i prostatitit.

Çfarë tregon zhvillimin e prostatitit

Ju mund të hetoni simptomat duke bërë një test standard të urinës dhe gjakut. Diagnoza do të ndihmojë në përcaktimin e burimit të sëmundjes. Mikroorganizmat, duke depërtuar nëpër enët e gjakut nga ure ose zorrë në vendin e nevojshëm, prishin funksionimin e trupit.

Forma jo bakteriale e sëmundjes nuk mund të përcaktohet duke përdorur teste, por kjo nuk do të thotë mungesë bakteriale. Pasojat e dy formave nuk do të kënaqin asnjë njeri.

Shenjat e prostatitit tek meshkujt ndahen në 2 periudha:

 1. latente (i fshehur)
 2. aktive

Periudha e parë tregon simptoma të lehta, por kjo tashmë tregon një fillim të sëmundjes. Periudha latente mund të zgjasë për shumë vite. Tregohet nga ankthi në skrotum, ndonjëherë në kokën e penisit, anusit.

Shpesh meshkujt mendojnë se kjo është për shkak të punës së tepërt banale.

Që në momentin kur dhimbja ndihet më e fortë, shkuarja në tualet për nevoja të vogla kthehet në problem, fillon periudha aktive e sëmundjes. Dhe nuk mund të injorohet.

Shenjat e para të inflamacionit të gjëndrës së prostatës

Prostatiti ka disa faza të zhvillimit. Në fillim shkakton një dëshirë të vazhdueshme për të vizituar dhomën e tualetit, ndërkohë që procesi i urinimit mund të shoqërohet me dhimbje dhe djegie.

Pjesa e poshtme e shpinës, ijet dhe legeni fillojnë të lëndohen. Kur shfaqen simptomat e para të prostatitit, një mashkull duhet të vizitojë një mjek në mënyrë që të shmangë të gjitha llojet e komplikimeve dhe të ruajë forcën e tij mashkullore.

Shenjat e inflamacionit në prostatë janë:

 • dëshira e vazhdueshme për të urinuar;
 • ndjesi dhimbjeje;
 • ereksioni i reduktuar ose mungesa e plotë e tij.

Shenjat e jashtme të prostatitit përshkruhen nga vështirësia në urinë. Presioni mund të jetë i dobët, zbrazja e uresë shoqërohet me dhimbje, ndonjëherë nuk ka dalje të urinës. Kjo ndodh për faktin se uretra është e shtrydhur nga një gjëndër që është përflakur.

Nëse nuk vizitoni zyrën e mjekut, inflamacioni do të vazhdojë të rritet, duke mbuluar organet e tjera. I pashmangshëm do të jetë formimi i një tumori. Pas moshës 30 vjeçare, të gjithë meshkujt duhet të vizitojnë çdo vit zyrën e një specialisti.

Për të ruajtur shëndetin e tij dhe për të shmangur sëmundjen, një burrë duhet:

 • mos u ftohni shumë;
 • hani një dietë të ekuilibruar (zvogëloni ushqimet e skuqura, ushqimet e konservuara dhe alkoolin);
 • për të jetuar një mënyrë jetese aktive;
 • shmangni zakonet e këqija;
 • keni një jetë të rregullt seksuale, shmangni ereksionet e vazhdueshme pa përfunduar.

Dhimbje

Simptoma kryesore e sëmundjes është dhimbja (dhimbje, plasje, tërheqje, shtypje). Dhimbja mund të jetë edhe e vogël edhe e rëndë. Dhe vendi i përqendrimeve të tyre më të forta është perineumi, anusi ose sakrumi. Shkaku i simptomave të dhimbjes është acarimi i gjëndrës.

Shenjat e prostatitit kronik

Një ndjenjë shqetësimi, dhimbje në fund të barkut, ndonjëherë në pjesën e poshtme të shpinës dhe kofshës flet për shenjat e para të një sëmundjeje kronike. Brenda pak ditësh fillojnë problemet me ereksionin. Pas përfundimit të aktivitetit seksual, mund të shfaqen dhimbje të lehta në kokën e penisit, të cilat shpejt zhduken vetë.

Çdo vizitë në tualet shoqërohet me një ndjesi djegieje dhe dhimbje në kanalin e urinimit.

Çdo herë, këto ndjenja vetëm do të rriten.

Shenjat e prostatitit akut

Ky lloj prostatiti është

 • katarale
 • folikulare
 • purulent.

Në formën e parë, një shenjë e sëmundjes është shqetësimi me lëshimin e urinës, në kohën e formës tjetër fillon dhimbja në skrotum, temperatura rritet.

Me fillimin e formës së fundit fillojnë absceset e gjëndrës dhe intensifikohen të gjitha shenjat e mëparshme.

Trajtimi i sëmundjes

Trajtimi i prostatitit tek meshkujt konsiston në heqjen e inflamacionit dhe formacioneve kongjestive në gjëndër. Rezultati i suksesshëm i trajtimit është eliminimi i tyre sa më shpejt të jetë e mundur.

Për të filluar trajtimin, është e nevojshme të bëhet një diagnozë për të përcaktuar burimin e problemit. Mjeku merr një shtupë nga uretra. Nëse rezultati është pozitiv, mjeku përshkruan trajtimin me antibiotikë.

Periudha e trajtimit varet vetëm nga niveli i infeksionit të trupit dhe nga efektiviteti i barnave të zgjedhura.

Tek të rinjtë, prostatiti shfaqet më shpesh për shkak të hipotermisë banale. Si rezultat, ajo kthehet në një formë akute. Për ta luftuar atë, mjeku përshkruan terapi me antibiotikë.

Prostatiti i provokuar nga strese të ndryshme trajtohet nga një neurolog. Në këtë situatë, mjeku përshkruan një masazh relaksues, elektroforezë, një kurs vitaminash. Largimi i sëmundjes nuk do të funksionojë pa eliminuar shkakun e saj.

Kur shfaqen simptomat e sëmundjes, përdoret algoritmi i mëposhtëm i trajtimit:

 • Një antibiotik është një pjesë integrale e trajtimit të një forme infektive të sëmundjes. Përbërja e barnave duhet të ketë një gamë të gjerë efektesh.
 • Ata mund të përshkruajnë barna hormonale për të rivendosur ekuilibrin hormonal.
 • Në mënyrë që të shëroheni më shpejt, mund të përdorni ilaçe bimore, të përdorni fizioterapi, metodat popullore do të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe rivendosjen e forcës së trupit.
 • Nëse këto metoda nuk ndihmojnë në zgjidhjen e problemit, atëherë do të kërkohet ndërhyrja e kirurgut. Ndonjëherë kjo është mënyra e vetme për t'u shëruar.

Të dyja format e prostatitit tek meshkujt mund të trajtohen me terapi lazer. Kjo metodë ndihmon në rritjen e barrierës mbrojtëse të trupit dhe shërimin e acineve.

Forma kronike mund të trajtohet në të njëjtën kohë si me lazer ashtu edhe me ilaçe. Në një formë akute pa simptoma të dukshme, lazeri përmirëson ndjeshëm gjendjen e pacientit: pas disa procedurave, dhimbja ndalet, ereksioni i kthehet pacientit.

Në asnjë rast nuk duhet të vononi të shkoni te mjeku nëse shqetësimi fillon në zonën e ijeve. Është më mirë të parandaloni zhvillimin e sëmundjes menjëherë sesa ta trajtoni atë për një kohë të gjatë, pasi keni marrë komplikime të dhimbshme.

Një vizitë te mjeku nuk është aq e frikshme sa mund të duket, sidomos kur bëhet fjalë për shëndetin.

Gjëja kryesore është të shëroheni shpejt dhe të jetoni një jetë të plotë, të pasur, të mos i mohoni vetes asnjë dëshirë dhe të kënaqni të gjitha nevojat tuaja.

Çdo mashkull duhet të mbajë mend dhe të kujdeset për shëndetin e tij mashkullor, veçanërisht në moshë të re.